Vijf vragen en antwoorden over de herhaalprik tegen corona

Een herhaalprik tegen corona. Vanaf vandaag kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid, 80-plussers en mensen die in de zorg werken terecht bij de GGD Zeeland voor zo'n herhaalprik. En die vaccinatie is iets anders dan de voorgaande. Vijf vragen over de nieuwe vaccinatieronde aan Ilona Schinkelshoek van de GGD Zeeland.
GGD herhaalprik
De herhaalprik is een vernieuwd vaccin © Omroep Zeeland

1. Wat is er anders aan de herhaalprik?

De herhaalprik is een vernieuwd vaccin. Die beschermt zowel tegen de originele variant (de Wuhan-variant) als de omikron-varianten. Met het vernieuwde vaccin heb je dus een grotere beschermingsfactor.

2. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat maar de helft van de volwassenen de noodzaak inziet van de herhaalprik. Wat zou u tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen?

Ik snap dat mensen twijfelen. De situatie is natuurlijk nu heel anders dan twee jaar geleden aan het begin van de coronapandemie. Tegen mensen die twijfelen wil ik zeggen: Maak een weloverwogen keuze en laat je informeren door betrouwbare bronnen. Het RIVM heeft veel informatie op de website staan over de herhaalprik en als je nog vragen hebt, kun je ook met ons klantcontactcentrum bellen. Hier zitten professionals aan de telefoon die vragen kunnen beantwoorden.

3. Waar prikken jullie en op hoeveel locaties?

We prikken op zes vaste locaties in Zeeland: Middelburg, Vlissingen, Terneuzen, Goes, Zierikzee en Tholen. Op die locaties zijn we in totaal ruim 200 uur per week open en zetten we wekelijks 18.000 prikken. In het najaar zijn we ook weer op verschillende pop-up locaties te vinden, zodat we dichterbij de mensen zijn en mensen ons nog makkelijker kunnen vinden.

4. Hoe weet je wanneer je aan de beurt bent?

Momenteel vaccineren we de meest kwetsbare mensen en het zorgpersoneel. We vaccineren op basis van leeftijd. Iedere keer nodigen we een jongere leeftijdsgroep uit. Iedereen die zestig jaar of ouder is, wordt uitgenodigd met een brief van het RIVM om een afspraak te maken. De rest van Nederland krijgt vanaf ongeveer half oktober te horen wanneer ze aan de beurt is. Dat doen we via verschillende kanalen zoals televisie, radio en social media.

5. Wanneer heeft iedereen die dat wil een prik gehad?

Dat ligt een beetje aan de opkomst. Misschien komt niet iedereen die we nu uitnodigen direct de prik halen. Maar over een aantal weken denken we al wel dat we de mensen die het willen, gevaccineerd hebben.