Waterkwaliteit Grevelingen pas jaren later aangepakt. 'Het blijft nog jaren aanmodderen'

Volgens Rijkswaterstaat gaat er pas in 2028 of 2029 concreet iets aan de kwaliteit van het water in het Grevelingenmeer gebeuren. Tot nu toe werd altijd gezegd dat de problemen in 2026 concreet aangepakt zouden worden. Hoe het gebrek aan zuurstof in het Grevelingenmeer moet worden verbeterd, is nog altijd punt van discussie. Er zijn plannen voor een doorlaat voor zout water in de Brouwersdam, maar er wordt ook gesproken over het zoet maken van het meer.
De Brouwersdam en het Grevelingenmeer
De Brouwersdam en het Grevelingenmeer © Omroep Zeeland
Door gebrek aan zuurstof in het water is er in de diepere delen van het meer bijna geen leven meer te bespeuren. Er loopt op dit moment een groot onderzoek naar de toekomst van het Grevelingenmeer. Waarschijnlijk wordt dit onderzoek eind dit jaar of begin 2023 gepubliceerd. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Zoet of zout?

Eén van de ideeën is om van de Grevelingen een groot zoetwaterbekken te maken. De boeren die een gebrek hebben aan zoet water zouden hiermee flink geholpen zijn. Het idee staat tegenover de plannen om de Grevelingen via een doorlaat in de Brouwersdam weer te verbinden met de Noordzee. Daardoor zou er zilte getijdennatuur ontstaan. De oesterkwekers zouden dit bijvoorbeeld graag willen. Vorige week werd bekend dat zij bijna geen levende oesters meer opvissen in de Grevelingen.
Zoet Grevelingenmeer
Het Grevelingenmeer © Omroep Zeeland
Het verwachte uitstel levert kritische reacties op. Bijvoorbeeld van de Nederlandse Oestervereniging. Voorzitter Kees van Beveren: "Nu blijft het nog jaren aanmodderen. Dan blijft het gewoon slecht. De doorlaat die er nu is aan de oostkant van het meer geeft verlichting voor een heel klein stukje. Daar hebben we eigenlijk niks aan. Er moet gewoon snel iets gebeuren."

"Doorlaat is nodig"

Hans van Geesbergen voorzitter van de Vereniging van beroepsvissers De Grevelingen: "Voor ons het heel simpel: er is een doorlaat in de Brouwersdam nodig. Het is heel jammer dat het langer duurt maar ik sta er niet van te kijken. Nog zes of zeven jaar. Dat is lang."
Het Grevelingenmeer is afgesloten van de Noordzee door de Brouwersdam en de Grevelingendam.
Het Grevelingenmeer is afgesloten door de Brouwersdam en de Grevelingendam. © Omroep Zeeland
In de jaren zeventig is het Grevelingenmeer afgesloten van de Noordzee. Daardoor verdween ook het getij. Daardoor stroomt het water veel minder hard en wordt het minder goed gemengd. In warme, windstille periodes in de zomer treedt gelaagdheid op: het water bij de oppervlakte warmt op en gaat daardoor drijven op het diepere water. Daardoor ontstaan problemen met zuurstof in de diepere delen.
Vissers en oesterkwekers geven regelmatig aan dat het zuurstofgebrek inmiddels ook in ondiepere delen voorkomt. Er is te weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan de situatie in de ondiepe delen om dit te bewijzen.