Oestersector staat te springen om nieuwe afspraken voor de toekomst

De Zeeuwse oesterkwekers willen snel nieuwe afspraken met de overheid en natuurorganisaties om de toekomst van de sector veilig te stellen. In de afspraken, een zogenaamde intentieverklaring, wil de oestersector meer ruimte voor het kweken van oesters op tafels in de Oosterschelde en de Grevelingen. Dat bleek vandaag bij de opening van het nieuwe oesterseizoen.
Van Beveren ontvangt eerste oesters
Van Beveren ontvangt eerste oesters van Adri Sinke (links) en Luuk Sinke (rechts) © Omroep Zeeland
Natuurorganisaties staan nog niet te springen om de tafelkweek uit te breiden omdat de gebieden waarin dit moet te gebeuren Natura 2000-gebied zijn. Maar volgens Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging is de uitbreiding belangrijk: "Wij hebben als sector laten zien innovatief te zijn door te kweken op tafels en door oesterbroed te winnen in kwekerijen. Daarom willen we ook tot goede afspraken komen om ons kweekareaal in de Grevelingen en Oosterschelde voor de toekomst veilig te stellen."

Eerste oesters

In Nederland gebeurt de kweek van platte oesters en creuses (ook wel Japanse oesters genoemd) in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Oesterkweker Adri Sinke van de YE 147 viste vandaag onder grote belangstelling symbolisch de eerste oesters op. Sinke: "Wij oogsten nu de eerste oesters van het nieuwe seizoen. Deze platte oesters hebben er vijf jaar over gedaan om consumptierijp te worden. De creuses hebben minder tijd nodig, dat kweekproces duurt zo'n 2 tot 3 jaar." Ook werd een van de oestertafels in de Oosterschelde gelicht.
De tafels waar oesters op groeien
De tafels waar oesters op groeien © Omroep Zeeland
Een deel van de oesters, de creuses, wordt tegenwoordig niet meer op de bodem gekweekt maar op tafels. "De oesters zijn hierdoor beter beschermd tegen natuurlijke vijanden zoals de oesterboorder maar het kweekproces is erg arbeidsintensief. Je moet de zakken waar ze in groeien vaak schudden en draaien voor een optimaal resultaat", zo licht oesterkweker Jesse Nelis toe.

Oesterboek

Tijdens de aftrap werd ook het Oesterboek gepresenteerd. Het werd overhandigd de Zeeuwse topchefs Syrco Bakker (Pure C in Cadzand), Thijs Meliefste (Meliefste in Wolphaartsdijk) en Wouter Kik (Codium in Goes). Het boek is geschreven door Aad Smaal (emeritus hoogleraar schelpdieren Wageningen Universiteit), Gees van Hemert (publicist aquacultuur) en Margot Verhaagen (schrijver over Zeeuws eten en drinken). In het Oesterboek worden alle ins & outs van de oester belicht.
Presentatie van het Oesterboek
Presentatie van het Oesterboek © Omroep Zeeland