Zeeuwse havens moeten de veiligste van Nederland en België worden

De havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk moeten de veiligste havengebieden van Nederland en België worden. Die ambitie werd vandaag uitgesproken tijdens het congres Veilige Zeehavens in de Lasloods in Vlissingen. De hoop is dat de havens in Zeeland en West-Brabant in 2030 drugsvrij zijn.
Het congres Veilige Zeehavens vond vandaag plaats in de Lasloods in Vlissingen
De samenwerkende partijen in Mainport Zeehavens Zeeland-West Brabant willen dat bereiken door ondermijnende criminaliteit fors terug te dringen. Dat kan door bijvoorbeeld door meer cameratoezicht, biometrische toegangscontroles, betere databeveiliging en meer samenwerking tussen bedrijven en overheden. Ook moet de samenwerking met Vlaanderen beter worden om zo tot een Vlaams-Nederlandse Havendelta-aanpak te komen.

Politiehaventeam

De samenwerkende partijen pleiten ook voor het investeren in een politiehaventeam. "In Zeeland hebben we nog geen echt politiehaventeam en daardoor blijven zaken liggen. Er is extra capaciteit nodig voor meer toezicht en handhaving in de havens, opsporing en onderzoek."

Weerbaarheid medewerkers

Bovendien moet vooral de weerbaarheid van havenmedewerkers vergroot worden. Dat wordt onder andere gedaan door handvatten te bieden aan de medewerkers: "Trek je bedrijfsjas bijvoorbeeld niet aan als je bij de benzinepomp staat, want dan word je aangesproken. Zorg dus dat je jezelf niet kwetsbaar maakt zodat je er geen last van hebt", legt projectmanager Weerbare Zeehavens Gwen uit (uit veiligheidsoverwegingen wil zij niet met haar achternaam vermeld worden).

Gezichtsherkenning

Een voorbeeld van een maatregel is de biometrische toegangscontrole. Jeroen Hoogstraten van Secure Logistics legt uit wat dat inhoudt: "We hebben een witte zuil ontwikkeld met een paslezer en een camera die beschikt over gezichtsherkenning. Er zit een chip in de pas waar de biometrie van de eigenaar op staat. Als je je pas in de zuil stopt en in de camera kijkt, herkent hij je en mag je het terrein op. Zo worden mensen die op andermans passen naar binnen willen komen geweerd en houden we mensen buiten die niet op het terrein horen te zijn."
Tijdens het congres waar zowel havengerelateerde bedrijven als ondernemers en burgemeesters samen kwamen, werd opnieuw duidelijk hoe serieus de ondermijnende criminaliteit in de havens van Zeeland en West-Brabant is: "Het probleem is een veelkoppig monster. Het is een wereld van bedreigingen en afpersingen. Wij zien vaak alleen de cocaïne, maar er zit een enorme wereld van criminaliteit achter. Dat willen we hier niet", vertelt burgemeester en voorzitter van de Havendriehoek, Gerben Dijksterhuis.
Jeroen Hoogstraten bij de gezichtsherkenningszuil
Jeroen Hoogstraten bij de gezichtsherkenningszuil © Omroep Zeeland
Uit onderschepte cryptocommunicatie en de recente cocaïnevangsten blijkt dat drugscriminelen die actief zijn in de Zeeuwse havens niet terugdeinzen voor excessief geweld wanneer havenmedewerkers weigeren mee te werken om 'klussen' te verrichten. "Als je in de haven werkt, ben je kwetsbaar. Als je erin meegaat, is de kans groot dat het niet bij één keer blijft."

Politiehaventeam

De samenwerkende partijen pleiten ook voor het investeren in een politiehaventeam. "Op dit moment blijven zaken liggen. Er is extra capaciteit nodig voor meer toezicht en handhaving in de havens, opsporing en onderzoek."
Lasloods, douane, Vlissingen
Het congres Veilige Zeehavens vond vandaag plaats in de Lasloods in Vlissingen © Omroep Zeeland
Het project duurt tot 2030. "Aan het eind willen we heel graag dat we een veilige haven hebben. Waar mensen met plezier naar hun werk kunnen gaan en waar ze niet lastig worden gevallen door criminelen", vertelt Gwen.
Er zijn dus grote uitdagingen voor de toekomst, maar volgens de betrokken partijen is er de afgelopen jaren ook al veel bereikt.

Ronseltraining

Zo is de training 'Ronselproof in de haven' door zo'n 270 havenmedewerkers van verschillende bedrijven in Zeeland en West-Brabant gevolgd. Tijdens de training leren havenmedewerkers zich te wapenen tegen criminelen, want "wie eenmaal een keer meewerkt, komt er niet meer uit." In oktober wordt een nieuwe ronde van de training gegeven.

Kennis delen

Ook zijn Information Sharing Center's opgezet. Hierin wordt op operationeel en tactisch niveau kennis gedeeld over criminele activiteiten, incidenten en modus operandi. Deze ISC's worden de komende jaren doorgezet.

Campagne social media

Tot slot zijn met de campagne 'Wat heb je aan 30.000 euro als daarna...?' ruim 85.000 havenmedewerkers bereikt via social media in 2021. De meldknop in de campagne werd 101 keer ingedrukt. Deze gaf de mogelijkheid om contact te leggen met Meld Misdaad Anoniem. Deze campagne krijgt binnenkort een doorstart in een 2.0 versie.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanpak van ondermijning in 2023. Vanaf 2024 is structureel 24 miljoen euro per jaar beschikbaar om de smokkel van cocaïne en synthetische drugs tegen te gaan in de Nederlandse havens en op Schiphol.

Veilige Zeehavens

In 2018 is vanuit de Havendriehoek Zeeland-Brabant het programma Veilige Zeehavens gestart. Het doel was de meldingsbereidheid van criminele activiteiten vergroten, meer kennis uitwisselen en de haventerreinen veiliger maken. Per 1 januari 2023 gaat het programma Veilige Zeehavens over in Mainport Zeehavens Zeeland/West-Brabant.
Havencongres
Campagne om weerbaarheid havenmedewerkers te vergroten © Veilige Zeehavens