Ruim een kwart van de Zeeuwse zeedijken en duinen afgekeurd

Ruim een kwart van de Zeeuwse zeedijken en duinen voldoet niet aan de veiligheidsnorm, meldt het Waterschap Scheldestromen. De zeedijken en duinen zijn afgekeurd en moeten voor 2050 worden verstevigd om wél aan de veiligheidseisen te voldoen. Die operatie kost naar schatting zo'n 1,5 miljard euro.
De zeedijk bij Ellewoutsdijk, met rechts de schorren die hoger liggen dan het land binnendijks
De zeedijk bij Ellewoutsdijk © Omroep Zeeland
In 2017 heeft het Rijk de nieuwe veiligheidsnorm vastgesteld. 114 kilometer aan Zeeuwse zeewering voldoet daar niet aan. Het gaat om 20,4 kilometer op Schouwen-Duiveland, 34,9 kilometer op Tholen en Sint Philipsland, 35,45 kilometer op Noord- en Zuid-Beveland, 8,95 kilometer op Walcheren en 14,65 kilometer in Zeeuws-Vlaanderen. Er is op dit moment geen acuut gevaar voor de veiligheid, volgens Waterschap Scheldestromen.
Het waterschap draait niet op voor alle kosten. Tien procent komt voor rekening van Waterschap Scheldestromen. De rest van de kosten worden verdeeld over het Rijk en alle 21 waterschappen in Nederland. Waterschap Scheldestromen waarschuwt al dat die kosten op de lange termijn niet kunnen worden opgebracht. Daarom is het waterschap inmiddels al in gesprek gegaan met het Rijk om te praten over de financiering van het versterking van de zeedijken en duinen.