Stranden Neeltje Jans en Renesse bestempeld als groen strand

Zeeland telt vanaf deze week drie groene stranden. Tot nu hadden we er maar één, bij Oranjezon in Vrouwenpolder. En daar komen de stranden bij Neeltje Jans en de Verklikkerplaat bij Renesse nu bij. Op deze stranden krijgt natuur meer ruimte en wordt het ook gestimuleerd met behulp van vrijwilligers, gemeenten en ondernemers.
Bontbekpleviertje bij Oranjezon
Een van de jonge bontbekpleviertjes die het gelukt is om groot te worden © Het Zeeuwse Landschap
Het is geen makkelijke klus om een strand groen te maken. "Er zit veel werk aan om het aan te passen. Er zijn natuurlijk heel veel belangen op stranden. Dat vergt veel samenwerking en invulling", vertelt Paul Verhoeff, projectleider Groene stranden bij Het Zeeuws Landschap. "Het gaat niet in één keer, maar het gaat zeker wel gestaag.

Verschillen tussen normaal en groen

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een normaal strand en een groen strand. De vuistregel is dat er op een groen strand meer ruimte is voor natuur. "Op een normaal strand zie je geen natuur of leven die op eigenlijk op het strand hoort, vanwege het beheer of vanwege andere activiteiten. Op een groen strand kun je dieren zien die in het wier leven", legt Verhoeff uit. "Je kunt er bijvoorbeeld pleviertjes zien die op het strand proberen te broeden of je ziet bijvoorbeeld een lepelaar. Dus je krijgt een natuurlijk strand met meer beleving."

Succes bij Oranjezon

Het is volgens de projectleider nog wel te vroeg om te zeggen dat de veranderingen die bij Oranjezon te zien zijn, door de inspanningen van Het Zeeuws Landschap komen. Toch wil hij wel graag een voorbeeld geven van een succes op het strand bij Oranjezon. "Dit jaar zijn voor het eerst sinds lange tijd twee bontbekplevier kuikens uitgevlogen. En we kunnen waarschijnlijk wel zeggen dat dat komt door het andere beheer van het strand." Zo blijft er meer wier op de stranden liggen en dat is goed voor de natuur. "Dan is er meer voedsel voor die vogels. En er zijn vrijwilligers die actief die vogels beschermen."

In de toekomst meer groene stranden

Verhoeff hoopt dat het aantal groene stranden snel toeneemt. "We krijgen er dit jaar al twee bij en daar zijn we ontzettend blij mee", vertelt hij. "Ieder jaar proberen we steeds meer te doen." Ook hoopt de projectleider dat Zeeuwse gemeenten ook mee gaan doen. "We hopen dat binnen een paar jaar heel de kust meegaat.