Stripboek Spijt: Ik mocht met Carry Slee samenwerken, wat een mijlpaal!

Veel Zeeuwse jongeren hebben het in hun boekenkast staan of kennen het verhaal, omdat het op de basisschool werd voorgelezen; Spijt van Carry Slee. Het aangrijpende verhaal over een jongen die wordt gepest en uiteindelijk zelfmoord pleegt. Sinds vorige week is er naar dit gelijknamige boek ook een stripboek verschenen met dezelfde titel. De in Scherpenisse woonachtige Ahmad Resh heeft het scenario geschreven voor deze bijzondere strip.
Zeeuw schrijft scenario voor stripboek Spijt van Carry Slee

Hoe ben je in aanraking gekomen met schrijven?

"Sinds het moment dat ik kan lezen, schrijf ik al verhalen. Mijn eerste drie verhalen gingen over twee vogels 'Snavel' en 'Vleugel' en die beleefden allerlei avonturen. Daarnaast vond ik het altijd een feestje wanneer we op school een verhaal mochten schrijven. Ik had op jonge leeftijd twee ambities, namelijk zanger of schrijver worden.
Helaas is dat eerste niet gelukt, maar ben uiteindelijk na veel omzwervingen schrijver geworden. En door mijn voorliefde voor strips en een toevallige ontmoeting met een Amerikaanse scenarist heb ik in 2013 mijn eerste scenario geschreven voor de Donald Duck en die werd meteen gepubliceerd. En zo is het balletje gaan rollen."

Hoe is dit stripboek tot stand gekomen?

"Nadat mijn eerste stripboek 'Arie de Boskanarie' vorig jaar verscheen, waarvoor Ralph Dikmans de tekeningen verzorgde, wilde ik eigenlijk een scenario schrijven van één van mijn jeugdidolen en dat is Carry Slee. Ik ben namelijk ook opgegroeid met haar boeken. Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb haar een mail gestuurd, waarin ik mijn idee heb toegelicht en natuurlijk de vraag heb gesteld wat ze ervan vond. Ik kreeg als reactie dat ze er wel open voor stond en dat ik contact op moest nemen met haar uitgeverij."
Dit is een mijlpaal in m'n carrière
Ahmad Resh - scenarist

Hoe ben je als scenarist te werk gegaan bij het schrijven van dit stripboek?

"Nadat ik toestemming had gekregen en alle randvoorwaarden waren besproken en vastgelegd, ben ik aan de slag gegaan. Ik heb natuurlijk in eerste instantie het boek weer een paar keer gelezen. En ben toen op zoek gegaan naar de juiste illustrator. Het stripwereldje is vrij klein en dat betekent dat je bijna iedereen kent of in ieder geval weet wat diegene maakt. Zo ben ik bij Ralf van der Hoeven terecht gekomen. En hij wilde graag meewerken aan dit project. Er was ook meteen een klik en de samenwerking verliep heel erg fijn."
Scenario stripboek Spijt
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland

Ben je zelf tevreden over het eindresultaat?

"Ik ben heel erg tevreden over het eindresultaat, al zeg ik het zelf. Het is een heel mooi, verzorgd stripboek geworden. Mijn ambitie is altijd om iets te doen of aan iets te werken waar ik naar opkijk, wat ik leuk vind om te doen of waar ik waardering voor heb. En dat is in dit geval gelukt. Ik mocht met Carry Slee samenwerken en dat is voor mij een mijlpaal in mijn carrière tot nu toe."

Wat vindt Carry Slee van het stripboek?

"Carry Slee vond in eerste instantie het script al goed, maar nu met alle tekeningen erbij is ze oprecht trots op het eindresultaat. Vooral omdat het de ook eerste keer is dat er een strip is geschreven naar aanleiding van één van haar boeken. Spijt is wel in het verleden verfilmd en er is ook een musical van, maar dus geen strip. Dus als het aan mij ligt en het is succesvol komt er zeker een vervolg."
Scenario stripboek Spijt
De schrijfter van het boek Spijt © Carry Slee

Wat is uiteindelijk je doel?

"Mijn doel is dat ik op een dag mijn werk voor de Donald Duck niet meer hoef te doen. Naast het schrijven van scenario's ben ik ook redacteur en vertaal alle verhalen die in de Nederlandse versie komen te staan naar het Engels voor het hoofdkantoor in Amerika. Ik vind het allemaal superleuk om te doen, want het heeft met schrijven te maken. Maar ik zou het te gek vinden wanneer ik me alleen nog maar bezig hoef te houden met het schrijven van stripboeken en romans. Dus dat ik echt van m'n pen kan leven."