Meldpunt geopend voor 'schrikbarend veel' eenzame inwoners van Terneuzen

Meer dan de helft van de inwoners van de gemeente Terneuzen voelt zich weleens eenzaam. Dat blijkt uit cijfers van welzijnsorganisatie Aan-Z. Een signaalpunt moet helpen om eenzaamheid beter in beeld te krijgen. Carine Bentveld van de welzijnsorganisatie is benoemd tot regisseur eenzaamheid binnen de gemeente Terneuzen. Het signaalpunt is vanaf 1 oktober actief.
Stadhuis van Terneuzen
Stadhuis van Terneuzen © Lilian
Een signaalpunt is een plek waar iedereen zijn zorgen kan uiten over eenzame inwoners. Ook als je jezelf eenzaam voelt, kun je dat melden. De signalen komen vervolgens terecht bij personen of organisaties die voor hulp en ondersteuning kunnen zorgen. In Terneuzen is het loket digitaal of via een telefoonnummer te bereiken.

Veel eenzaamheid in Terneuzen

Volgens Aan-Z voelen maar liefst 28.885 mensen in de gemeente Terneuzen zich weleens eenzaam. Dat is 53 procent van alle inwoners. Dit cijfer is duidelijk hoger dan het landelijke én het Zeeuwse gemiddelde. "13,6 procent van de volwassen inwoners voelt zich zelfs ernstig eenzaam. Dat is echt schrikbarend veel", aldus Carine Bentveld van Aan-Z. Zij ziet haar rol als regisseur eenzaamheid als een mooie maar vooral belangrijke functie: "Eenzaamheid is overal. Daarom is het heel belangrijk dat we samen strijden tegen eenzaamheid."
Eén van de initiatieven in Terneuzen om de eenzaamheid in kaart te brengen, is de kletskassa bij supermarkt Jumbo aan de Lorentzlaan. Hier kunnen mensen terecht die even een praatje willen maken. Een handig hulpmiddel volgens filiaalmanager Jeroen Net: "Wij zijn als supermarkt van nature al een middelpunt van een wijk. Als we mensen dan ook even gezelligheid kunnen bieden is dat mooi."
Toch is het volgens hem lastig om echt een helpende hand te bieden. "Onze kassamedewerkers vangen soms wel signalen op van eenzaamheid, vooral aan de kletskassa. Maar die weten niet zo goed hoe ze daar mee om moeten gaan."

Van kastje naar muur

Daar speelt het nieuwe signaalpunt een cruciale rol in, volgens René Rentinck van Innoveere. Dit is het bedrijf achter het signaalpunt eenzaamheid: "Het is voor mensen die willen helpen heel moeilijk om ook daadwerkelijk de geschikte mensen te vinden. Je wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Daar maakt een signaalpunt eenzaamheid een einde aan." Bovendien wordt de drempel om hulp te zoeken lager: "We gaan bij de kletskassa een kaartje ophangen met een telefoonnummer en een QR-code. Zo kunnen mensen heel makkelijk contact leggen met het signaalpunt. Zowel voor zichzelf als voor een ander."
Dit is een bericht van GO-RTV.