Supermarkteigenaar Carlo: 'Als wij niet gecompenseerd worden, moet ik sluiten'

Het Midden- en Kleinbedrijf komt er maar bekaaid vanaf als het gaat om compensatie voor de energie- en inflatiecrisis volgens verschillende MKB-organisaties. In tegenstelling tot huishoudens is er voor ondernemers nog geen regeling. Carlo de Neve, supermarkteigenaar in Rilland, hoopte vurig dat er bij de presentatie van de miljoenennota meer duidelijkheid zou komen, maar die kwam er niet.
Carlo de Neve, eigenaar van de SPAR in Rilland
Carlo de Neve, eigenaar van de Spar in Rilland © Omroep Zeeland
Dat er volgens de voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof, wel een compensatieregeling aan komt, stelt De Neve niet gerust. "Ik moet het nog zien. De nood wordt steeds hoger en de rekeningen stapelen zich op. Het minimumloon gaat met tien procent omhoog en dat gun ik het personeel, maar het moet ook betaald worden. En als ik zie dat onze energierekening oploopt van tweeduizend naar 10.000 euro, denk ik dat het voor ons in 2023 einde verhaal is."

Deur op slot

De supermarkteigenaar zou graag een prijsplafond zien voor de energiekosten van bijvoorbeeld supermarkteigenaren, slagers, bakkers en de horeca. "Net zoals dat voor huishoudens geldt. Iedereen roept dat die supermarkten torenhoge winsten maken, maar dat is niet het geval bij een lokale supermarkt zoals wij. Als er niets gebeurt, moet de deur op slot."

Stil in de dorpen

Volgens Carlo de Neve is hij niet de enige kleine lokale ondernemer die hiermee worstelt. "Ik hoor het van iedereen. Ik denk dat er grote klappen gaan vallen en dat het straks heel stil wordt in de dorpen. Gemeenten zullen schrikken wat dit voor de leefbaarheid betekent."
Ondanks de zware tijden, houdt de Rillandse supermarkteigenaar hoop dat er toch nog een compensatieregeling komt. "Je moet altijd positief blijven. Met je kop naar beneden lopen, heeft ook geen zin."