Zeeland heeft minste nieuwe woningen van Nederland gebouwd

Zeeland heeft in 2021 per saldo het minste woningen erbij gebouwd van heel Nederland. Onze provincie is zowel absoluut als relatief de hekkensluiter. Er kwamen bij ons in één jaar tijd 837 woningen (huizen en flatwoningen) bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is nog niet de helft van de op één na laatste van de ranglijst, Drenthe.
Nieuwbouw appartementen Oost-Souburg
De nieuwbouw van woningen in Zeeland blijft achter © Omroep Zeeland
Bovenaan de nationale ranglijst staan Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland die alle drie meer dan 10.000 extra woningen in dat ene jaar hebben gerealiseerd.

Flevoland

Maar verhoudingsgewijs is Flevoland de productiefste bouwer geweest: een groei van de totale woningvoorraad van 1,9 procent. Zeeland hield het bij 0,4 procent groei.
Alle cijfers in dit artikel zijn het saldo: van het aantal nieuwe woningen zijn de gesloopte huizen en de huizen die een andere bestemming kregen afgetrokken.
Binnen Zeeland doet alleen Goes het wat beter dan het landelijk gemiddelde, met een groei in één jaar van 1,3 procent. Goes kreeg er 233 woningen bij, iets meer dan Vlissingen (226).

Krimp op Schouwen en in Sluis

De andere gemeenten blijven onder het Nederlandse gemiddelde van 1,0 procent groei. Het Schouwse woningbestand is zelfs met 0,8 procent gekrompen en dat van Sluis slonk met 0,1 procent.