Nieuwe kansen voor oestersector; Amerikaanse oesterhandelaren op bezoek in Zeeland

Zeeland moet het middelpunt worden van de handel in Amerikaanse oesters in de Europese Unie. Dat wil de Vereniging Schelpdierhandel. Een Amerikaanse handelsmissie bezoekt Zeeland maandag en dinsdag om te kijken of Amerikaanse oesters in Europa verkocht kunnen worden. Zeeuwse schelpdierhandelaren bekijken gelijk de mogelijkheden om hun waren naar de Verenigde Staten te exporteren.
Oesterbars zijn populair in de grote steden van Amerika
Oesterbars zijn populair in de grote steden van Amerika © ANP
De Amerikaanse handelsmissie bezoekt in twee dagen verschillende Zeeuwse bedrijven. Volgens Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging Schelpdierhandel, zijn dit belangrijke bezoeken: "In maart zijn een aantal Zeeuwse handelaren naar een beurs in Boston geweest. Nu komen zij hier kijken of ze oesters in Europa kwijt kunnen. We willen Yerseke het middelpunt maken van waaruit alles verspreid kan worden. We hebben daar de mogelijkheden voor."

Kennis en ervaring

Zeeland zou voor de Amerikanen interessant zijn, omdat hier al veel kennis is over de sector en omdat het voor Amerika vrij centraal ligt. Daarnaast heeft Nederland strenge regels op het gebied van voedselveiligheid in vergelijking met andere Europese landen. Daardoor weten de Amerikanen zeker dat hun oesters, zodra ze in Nederland zijn goedgekeurd, ook in de rest van Europa verkocht mogen worden.
De komende dagen bezoekt de delegatie verschillende bedrijven, zoals Kotra Logistics in Yerseke, een bedrijf dat zaken doet in heel Europa en gespecialiseerd is in vis en schelpdieren. Dat bedrijf zou een rol kunnen spelen in het verspreiden van de Amerikaanse oesters.
Kotra Logistics in Yerseke vanuit de lucht
Kotra Logistics in Yerseke vanuit de lucht © ANP
Het Amerikaanse bezoek is ook interessant voor Zeeuwse schelpdierhandelaren. Verschillende bedrijven doen op dit moment onderzoek of de Amerikaanse markt lucratief is om naar te exporteren. Het afzetgebied is in potentie groot (330 miljoen inwoners) maar vooral in grote steden als New York en Boston is er interesse vanuit oesterbars om Nederlandse oesters te gaan verkopen. In de VS worden veel zeevruchten gegeten. En de lage koers van de Amerikaanse dollar tegenover de euro maakt het ook interessant om te exporteren.

Belemmeringen voor handel

Obstakels zijn er wel. Amerika kent veel regels en het vervoer naar de andere kant van de oceaan kan ook lastig zijn. Schelpdieren worden vaak gepresenteerd als duurzaam en gezond. Daarom kijken de bedrijven of er duurzamere manieren zijn om de spullen naar Amerika te krijgen dan met het vliegtuig.

Markt weer open

De Amerikaanse markt was altijd gesloten voor Europese schelpdieren vanwege andere voedselstandaarden. Sinds begin dit jaar is de markt open voor Spaanse en Nederlandse bedrijven. Dat biedt mogelijkheden en daarom zijn een aantal Zeeuwse bedrijven in maart naar Boston geweest om te kijken of er een afzetmarkt is voor de Zeeuwse oesters in de VS.