'Vlaamse werknemers vertrekken door inflatie uit Nederland'

Volgens Erik de Ruijsscher van de Zeeuwse afdeling van werkgeversorganisatie VNO-NCW is het van groot belang voor de Zeeuwse economie dat ook grote bedrijven een energieplafond krijgen. Dat zegt hij in een reactie op de miljoenennota die gisteren werd gepresenteerd. Als er meer duidelijkheid komt voor grote bedrijven als Dow en Yara, wordt voorkomen dat kleine bedrijven omvallen, aldus De Ruijsscher. Bovendien moet voorkomen worden dat Vlaamse werknemers uit Nederland vertrekken.
'Niet meer lonend om in Nederland te werken'
De Ruijsscher legt uit dat België als één van de weinige landen in Europa nog steeds een automatische prijscompensatie heeft. Dat betekent dat werknemers daar automatisch gecompenseerd worden in de lonen voor de gestegen prijzen. Die regeling zorgt ervoor dat het aantrekkelijker wordt om in België te werken dan in Zeeland: "We merken nu al dat werknemers die in België wonen en in Nederland werken, de overweging hebben om werk in België te zoeken. Daar krijgen ze de compensatie wel volledig en in Nederland niet."
Zeeuwse bedrijfsleven vindt compensatie van Prinsjesdag nog te vaag
Daarnaast maakt hij zicht zorgen over de toekomst van grote bedrijven die energie-intensief zijn. "Het is nog niet duidelijk wat er voor die bedrijven geregeld gaat worden", stelt De Ruijsscher. "Het is belangrijk dat er juist voor dat soort bedrijven iets gaat gebeuren, omdat zij van groot belang zijn voor de economie."
Die duidelijkheid is ook belangrijk voor toeleveranciers: "Een heleboel mkb-bedrijven en familiebedrijven leveren aan de grotere bedrijven. Die zijn voor een deel afhankelijk van die bedrijven."
Eric de Ruijsscher
Eric de Ruijsscher © Omroep Zeeland
De Ruijsscher concludeert dus dat er nog veel onzekerheid is. Toch heeft hij hoop, omdat hij ziet dat in buurlanden ook maatregelen zijn ingevoerd: "We rekenen erop dat er wat gaat gebeuren. We hopen op een stukje daadkracht en maatwerk zodat de energie-intensieve bedrijven een prijsplafond krijgen. Dus niet alleen voor de burger en kleine bedrijven."