Goes is dementievriendelijke gemeente: 'Ze staan allemaal voor je klaar'

Goes heeft als eerste Zeeuwse gemeente het predicaat 'dementievriendelijke gemeente' gekregen. De Zeeuwse afdeling van Alzheimer Nederland overhandigde het aan wethouder André van der Reest tijdens een speciale bijeenkomst van het Alzheimer Café Bevelanden. De wethouder was blij met het compliment, maar relativeerde het ook: "Het is een doorlopend proces."
Goes dementievriendelijk Beppie van Amstel Alzheimer Zeeland Andre van der Reest Rensche Wijnstra
Beppie van Amstel (Alzheimer Zeeland), wethouder André van der Reest en Rensche Wijnstra (Alzheimer Café) © Omroep Zeeland
Ineke uit Goes is een van de aanwezigen bij de overhandiging. "Mijn man heeft dementie, sinds vijf jaar. Het wordt steeds erger, het is erg moeilijk." Ze is bij de bijeenkomst op uitnodiging van de casemanager van haar man. "Ik heb nog niet met heel veel mensen gepraat, want ik ben hier voor het eerst. Maar het lijkt me ook wel heel leerzaam", zegt ze.
Ineke en haar man kunnen nog vrij veel doen samen. "Hij is heel lief en gelukkig loopt hij niet weg", vertelt ze. "Maar soms is hij heel verdrietig en moet hij huilen. Dat had hij vroeger nooit. Dat zal toch een soort van onmacht zijn, denk ik."

'Ze staan allemaal voor je klaar'

Dat de gemeente waarin Ineke en haar man wonen nu bestempeld is als dementievriendelijk, begrijpt ze helemaal. "Ze staan allemaal voor je klaar, werkelijk waar. Onze casemanager regelt heel veel en mijn man gaat drie dagen per week naar de opvang. Daar heeft hij het ontzettend naar zijn zin. Alleen op vakantie gaan is lastig, maar ik hoor net dat daar speciale reisbureaus voor zijn. Die komen binnenkort een praatje houden, dus dan kan ik daar meer over te weten komen."

Waarom krijgt Goes dit predicaat?

Een wandelclub, een boodschappendienst en een bezoekdienst. Het is een greep uit de acties die de gemeente Goes heeft ondernomen om dementievriendelijk te worden. "Het zijn eigenlijk hele simpele dingen", zegt Beppie van Amstel, van de Alzheimer regio Zeeland. "Het zijn gewoon de dingen die we dagelijks doen met elkaar, maar die zijn juist belangrijk."
Naast georganiseerde activiteiten en diensten voor mensen met dementie, zijn medewerkers van de gemeente inmiddels getraind om dementie te herkennen. Ook dat draagt bij aan de dementievriendelijkheid, volgens Van Amstel. "In een dementievriendelijke gemeente is er aandacht en acceptatie voor mensen met dementie."
Wethouder Van der Reest is blij met het certificaat, maar relativeert het ook omdat dementievriendelijk worden een continue proces is. "We moeten nu niet op onze handen gaan zitten, maar we moeten bezig blijven."
Daar heeft Van Amstel dan nog wel een suggestie voor: "Als ik lees wat Goes allemaal doet, dan zie ik dat de mensen die vroegtijdig dementie krijgen nog een beetje tussen wal en schip vallen. We koppelen dementie aan ouderdom, terwijl mensen vanaf 35 jaar al wel dementie kunnen hebben."
Goes dementievriendelijk
Na de overhandiging, wandelde de groep naar het Hoornbeeck College voor een diner © Omroep Zeeland
Na de overhandiging van het predicaat, wandelden de aanwezigen naar het Hoornbeeck College iets verderop. Daar werd voor de groep gekookt door leerlingen van de mbo-school.
Beluister het radioverslag