De Hedwige gaat verdrinken, of Hulst nou gelijk krijgt van de rechter of niet

Hulst blijft juridisch vechten om de werkzaamheden aan de Hedwigepolder te doen stoppen. Dat maakte burgemeester Jan-Frans Mulder deze week bekend. Maar wie een kijkje neemt vanaf de Belgische kant van het werk, ziet dat het water al bijna klaar is om de polder binnen te dringen, en dat het voorkomen daarvan een vrijwel kansloze zaak is.
Column door Pim van den Berge
Een column door Pim van den Berge
Een column door Pim van den Berge © Omroep Zeeland
Vorige week stond ik op de radartoren van Ouden Doel. Die kijkt uit over constant af- en aanrijdende graafmachines en vrachtwagens met zand, afkomstig van wat ooit de dijk van de Prosperpolder was. Naast me stond een Belgische vogelaar. Die kon niet wachten tot het Westerscheldewater de Prosper- en Hedwigepolder tot natuurgebied zou dopen, wanneer de dijken daar genoeg voor afgegraven waren. Dat de eens zo vruchtbare landbouwgrond onder zou lopen met PFAS vervuild water, daar werd hij niet warm of koud van: "Die rotzooi zit overal, daar komen we nooit meer vanaf."

Schotten aan de grens?

Toen ik over het verzoek van de gemeente Hulst aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat begon, om eerst nog eens uit te zoeken of het vervuilen van de grond in de Hedwige volgens de Waterwet wel mag, moest de vogelaar lachen. Hij wees op het werk dat gaande was en schamperde: "Wat als Hulst nu gelijk krijgt? Hoe gaan ze dit dan nog omkeren? Gaan ze schotten zetten tot aan de Belgische grens? Want de Belgen stoppen niet met graven, en er is geen Nederlandse rechter die daar iets over te zeggen heeft."
Burgemeester Jan-Frans Mulder teleurgesteld over uitblijven Zeeuws bevolkingsonderzoek PFAS
Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst © Gemeente Hulst / Ria Overbeeke
Ik vrees dat hij gelijk heeft. Er hoeft niet veel meer te gebeuren qua hoogtij of wind voordat het water de weg naar de polders vindt. En dat burgemeester Mulder afgelopen week tijdens een commissie aankondigde dat de huisjurist van Hulst stappen aan het voorbereiden is om het werk stop te laten zetten, heeft waarschijnlijk niets meer dan een symbolische waarde. In een eerdere rechtszaak gaf de rechter al aan dat het werk aan de Belgische kant te ver gevorderd is, om nog veilig een pas op de plaats te maken.

Ceremonie

De Hedwige gaat verdrinken, dat staat eigenlijk al vast. Vrijdag is er een ceremonie waarbij de grenspaal tussen de Prosper- en de Hedwigepolder teruggezet wordt en een nieuwe plek krijgt. In de uitnodiging staat ' dat de samenwerking tussen de projectpartners geen grenzen kent'. Burgemeester Mulder van Hulst is ook uitgenodigd. Volgens mij is zijn grens al een tijdje geleden bereikt.
Hedwige aan het werk
Graafmachines aan het werk in Prosperpolder © Omroep Zeeland