Zeeuwen cynisch over beloofde tegemoetkomingen op Prinsjesdag

Een dag na Prinsjesdag reageert het gros van de Zeeuwen cynisch op de toezeggingen die het kabinet heeft gedaan in de troonrede en de miljoenennota. Eerst zien, dan geloven, is de reactie op beloofde financiële tegemoetkomingen. Ondertussen pluist de provincie de miljoenennota nog eens na.
Zeeuwen willen eerst zien, dan geloven
Het kabinet wil consumenten tegemoetkomen, die door de hoge energieprijzen in de problemen zijn gekomen, of in de problemen dreigen te raken. De maandelijkse energierekening voor consumenten zou maximaal zo'n 290 euro per maand worden, belooft het kabinet. Ook komen er tegemoetkomingen voor het kabinet en een fonds voor grote bedrijven, al zijn daar nog geen bedragen en termijnen genoemd.

'Veel gebabbel, weinig gedaan'

Op straat is de reactie lauw. Veel Zeeuwen aan gelukkig nu nog en vast contract te hebben en dus nog geen torenhoge energierekeningen te hebben. Een voorbijganger laat weten weinig interesse te hebben gehad in Prinsjesdag en de troonrede. "Er wordt een hoop gebabbeld en weinig gedaan. Dat is natuurlijk heel erg jammer." Een ander verwijst naar de koning. "Die krijgt natuurlijk net zoveel toeslagen erbij." Weer iemand anders vertelt haar geloof in de politiek helemaal te hebben verloren. "Er wordt altijd heel veel beloofd, maar nooit waargemaakt. Daarom stem ik ook niet meer."
Zeeland stelt voorwaarden aan de komst van nieuwe kerncentrales
Ondertussen pluizen ambtenaren op het Zeeuwse provinciehuis in Middelburg nog steeds de miljoenennota uit, om te kijken wat er voor Zeeland in het vat zit. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is juist blij dat er tegemoetkomingen komen voor consumenten en voor het bedrijfsleven, al zijn de toezeggingen voor bedrijven nog niet concreet. "Het is wel noodzakelijk dat daarover snel duidelijkheid komt."

20.000 nieuwe woningen in Zeeland

Voor de provinciebestuurder is de Troonrede ook een bevestiging van gesprekken de de provincie Zeeland de afgelopen tijd heeft gevoerd met het Rijk. Zo wil het kabinet de komende jaren maar liefst 900.000 nieuwe woningen bouwen om een eind te maken aan de woningnood. Zeeland wil in eigen provincie 20.000 woningen laten bouwen. Gedeputeerde Dick van der Velde zal daar dit najaar opnieuw met het Rijk over spreken.

Twee nieuwe kerncentrales

De Bat is blij dat koning Willem-Alexander 'voor het eerst in jaren' het woord kernenergie in de Troonrede uitsprak. Zeeland is nadrukkelijk kandidaat voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele, maar stelt wel voorwaarden. "Het is nu aan ons om de Zeeuwse voorwaarden, die er echt wel zijn voordat we deze stap naar nieuwe kerncentrales zetten, goed duidelijk te maken. Maar we hebben ook snelheid van het kabinet nodig op dit thema."