Te weinig woningen in Zeeland: 'Het is cruciaal om nu bij te bouwen'

Zeeland is hekkensluiter in Nederland als het om de bouw van nieuwe woningen gaat. Vorig jaar kwamen er een kleine 800 woningen bij, terwijl bij de een-na-laatste provincie op de ranglijst meer dan twee keer zoveel is. Werkgeversorganisatie VNO-NCW werd niet vrolijk van deze cijfers en ziet daarin hun gelijk bevestigd dat er in Zeeland veel meer woningen bij moeten komen. Minimaal 37.000 tot 2030, zegt regiomanager Erik van Oosten.
Nieuwbouw Bruinisse
Nieuwbouw in Bruinisse (archieffoto) © Omroep Zeeland
"We hebben de woningen in Zeeland hard nodig", vertelt Van Oosten. "Het is belangrijk voor de leefbaarheid van Zeeland. Alleen op die manier houden we jonge Zeeuwen in de regio en kunnen nieuwe werknemers zich hier ook vestigen. Het is cruciaal om dat nu te doen."

Zorgen om vestigingsklimaat

In Zeeland staan nu 10.000 vacatures open. Volgens de regiomanager gaat dat nog verder oplopen. En al die potentiële nieuwe Zeeuwen hebben ook een woning nodig. "Het zou jammer zijn en slecht voor de provincie als mensen dan wegblijven. Dan worden die vacatures ook niet opgevuld en blijft er hier ook krapte op de arbeidsmarkt."

Gebrek aan ambitie

Volgens Van Oosten moet er vooral in de kernen van de gemeenten bijgebouwd worden. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de gemeente Sluis. Dat is een gemeente waar veel werkgevers zijn, maar er wordt nog weinig gebouwd." Het probleem ligt volgens de regiomanager dat we te bescheiden zijn in onze bouwplannen. "We hebben wat meer ambitie nodig om te bouwen. Zonder ambitie hebben we geen vooruitgang." Ook zou Van Oosten graag willen zien dat vergunningen sneller geregeld worden. "Dat proces is vaak lastig en verloopt heel traag."
Maar of er in zeven jaar ook daadwerkelijk 37.000 nieuwe woningen in Zeeland zullen komen wordt lastig, denkt Van Oosten. "Het wordt een moeilijke opgave."