Eerste paal van megakerk Yerseke de grond in

In Yerseke werd vandaag de eerste paal geslagen van wat de grootste kerk van Zeeland moet worden. De kerk van de Gereformeerde Gemeente zal, als hij af is, plaats bieden aan 2.000 gelovigen. De huidige kerk uit 1963 is verouderd en te klein volgens de kerkgangers.
Megakerk Yerseke
Vandaag werd de eerste paal geslagen voor de megakerk in Yerseke © Omroep Zeeland
Daniël (29) en Wianka (30) van Iwaarden zijn blij dat de nieuwe kerk er komt. Ze zijn beiden lid van de Gereformeerde Gemeente en maken net een wandeling met de kinderwagen. "De kerk staat er nog niet natuurlijk, maar aan de foto's te zien belooft het een prachtig gebouw te worden", zegt Daniël. "Het huidige gebouw is verouderd en de zalen zijn te klein voor het aantal mensen", vult Wianka aan. "Ook de luchtsystemen zijn niet meer van deze tijd", vult Wianka aan.
Eerste paal megakerk Yerseke
Eerste paal megakerk Yerseke © Omroep Zeeland
Niet veel mensen willen overigens praten met Omroep Zeeland over de nieuwe kerk. Buurtbewoners die ertegenover wonen zien liever af van commentaar. Dat geldt niet voor Jody, een dorpsbewoner die net haar hondje uitlaat. "Ik vind het helemaal geen probleem dat de kerk er komt en ik ben er ook niet mee bezig", zegt ze.
Eerste paal geslagen voor megakerk in Yerseke
Eerste paal geslagen voor megakerk in Yerseke © Omroep Zeeland
De komst van de kerk leidde in het verleden tot politieke discussie. Andries Jumelet, raadslid van de ChristenUnie, was bijvoorbeeld tegen. Maar nu de bouw eenmaal is begonnen wil hij desgevraagd niet nakaarten. "Het is nu eenmaal zo", zegt hij, "al betwijfel ik nog steeds wel of al die zitplaatsen nodig zijn, omdat ook het aantal kerkleden van de Gereformeerde Gemeente op Yerseke langzaam terugloopt."

Groot, groter, grootst

Het omgekeerde kan ook gebeuren. Mocht de nieuwe kerk te weinig plaatsen hebben, dan kan er een uitbreiding komen met vierhonderd zitplaatsen.
In Zeeland wordt de kerk aan de Steeweg in Yerseke dus de grootste, maar landelijk heeft de Gereformeerde Gemeente nog grotere kerken. In Barneveld-Zuid bijvoorbeeld staat De Hoeksteen, een kerk waar 2.500 mensen in kunnen.
Eerste paal megakerk Yerseke vandaag geslagen
Eerste paal megakerk Yerseke vandaag geslagen © Omroep Zeeland