Muzikale toptalenten schitteren binnenkort tijdens Muziekconcours voor Zeeuwse jeugd

In september en oktober 2022 is er weer het Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd. In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer spraken we met Alwin Baart, voorzitter van de vrienden van het Zeeuwse Orkest en Brechtje Crajé, deelnemer aan het councours. Ook Otto Harms schoof aan. Hij is teamleider van de Talent Academy bij de Zeeuwse muziekschool.
Zeeuwse Concertzaal
Zeeuwse Concertzaal © Stichting Kamermuziek Zeeland
In totaal doen er achttien deelnemers mee aan de voorselectie van het concours. Eén van die deelnemers is Brechtje Crajé, die de hobo bespeelt. Ze vertelt dat er strenge regels zijn om mee te mogen doen aan het concours. "Het is hele klus om aan alles te voldoen. Het kost veel voorbereiding." Maar daar geniet ze juist ook heel erg van. "Ik speel samen met een pianist. Soms gaan er dingen fout, soms moeten dingen opnieuw. Sommige dingen moet je verbeteren, maar het is heel leuk om jezelf vooruit te zien gaan. En natuurlijk om het stuk beter te kunnen spelen."

Springplank voor talent

Otto Harms van Muziekschool Zeeland deed zelf nooit mee met zo'n concours. "Ik heb wel veel op de planken gestaan, maar nooit op een concours." En daar heeft hij wel een beetje spijt van. "Ik had het misschien wel moeten doen, want dan was ik misschien wel een internationale artiest geweest. Zo'n concours is namelijk een springplank voor je carrière in de muziek."

Besten van Zeeland

Want van de achttien deelnemers, gaan er slechts zes door naar de finale. En dat is best spannend voor de leerlingen, zegt Alwin Baart. "Het is natuurlijk altijd spannend om op te treden. Maar je moet er goed mee om kunnen gaan in dit vak. Zeker als je mee wil doen met dit concours."
Het gras is in andere provincies niet groener.
Otto Harms
Maar als je doorgaat, mag je ook wel trots op jezelf zijn. Harms: "Degenen die doorstromen zijn de besten van Zeeland. Die zijn van enorm goede kwaliteit. Dan ben je wel trots op het talent dat uit Zeeland komt." En de teamleider vindt het zelfs emotioneel. "Het is ontzettend mooi om naar te luisteren. Het is soms ook ontroerend om te zien dat jonge mensen zo serieus bezig zijn met muziek, en hoe ze dat doen. Heel mooi." De mensen die op de finaleplek komen, groeien vaak ook door, weet Harms. "Ze gaan bijvoorbeeld naar het conservatorium en gaan er uiteindelijk hun brood mee verdienen."

Brood verdienen in Zeeland met muziek

Dat wil Brechtje ook graag. "Ik wil door blijven gaan met muziek spelen. Dan wil ik eerst naar het conservatorium en daarna in een orkest gaan spelen. Ik wil er mijn beroep van maken."
En dat is mogelijk, zegt Alwin Baart. "We zijn de enige provincie die een eigen symfonieorkest heeft, namelijk het Zeeuws Orkest. Die bestaan al heel lang. Ongeveer 80 procent van de artiesten die in dat orkest spelen, doen dat professioneel."

Geen conservatorium in Zeeland

Tegelijkertijd is Zeeland ook de enige provincie zonder conservatorium. Maar volgens Harms zijn er genoeg mogelijkheden in Zeeland om verder te komen in de muziekwereld. "Je moet niet weg uit Zeeland. We hebben hier orkesten, ensembles, je kunt in de vrije markt verder. Je kunt ook bij Muziekschool Zeeland les komen geven. Je kunt genoeg verdienen als artiest in Zeeland. Het gras is in andere provincies niet groener."

Zin in het concours

De drie hebben in ieder geval allemaal al ontzettend veel zin in het concours. "Het wordt een hele gezellige avond. Het publiek mag gratis genieten van prachtige muziek en ze mogen ook meestemmen wie zij het beste vinden", zegt Otto Harms.
Zeeuwse Kamer over de Muziekconcours voor Zeeuwse jeugd