Passagiersvliegtuig vloog vijf rondjes boven Zeeland, dit is waarom

Een passagiersvliegtuig dat in één rechte lijn over de provincie vliegt, is aan de orde van de dag. Maar woensdagmiddag vloog er een toestel meerdere rondjes boven Zeeland. En dat werd opgemerkt, want de redactie van Omroep Zeeland werd gebeld met de vraag waarom het vliegtuig boven Zeeland vloog.
Op de website flightradar24.com is te zien dat het vliegtuig meerdere rondjes boven Zeeland vloog
Op de website flightradar24.com is te zien dat het vliegtuig meerdere rondjes boven Zeeland vloog © Flightradar24
Na een blik op de website flightradar24.com, waar al het vliegverkeer te volgen is, werd duidelijk dat het om een Airbus 330-243 ging. Het vliegtuig steeg op in Woensdrecht en vloog vervolgens boven Rotterdam, Almere, Bremen en Hannover. Daarna ging het toestel weer via Nederland richting de Noordzee. De piloot was van plan terug te vliegen naar Woensdrecht, maar besloot dat niet in één rechte lijn te doen. Boven Walcheren en Zuid-Beveland vloog het toestel niet één, maar vijf rondjes boven Zeeland.

Vrijwel identieke rondjes

De piloot vond het kennelijk een mooi stukje Zeeland, want het waren vijf vrijwel identieke rondjes. Dat is duidelijk op de website flightradar24.com te zien. Wie de vluchtgegevens bekijkt, ziet een dikke groene cirkel tussen Vlissingen, Borssele, 's-Heerenhoek, Nieuwdorp en Middelburg. Na die vijf rondjes vloog de Airbus over Goes om via Kapelle, Kruiningen, Krabbendijke en Rilland weer te landen op het vliegveld bij Woensdrecht.
Een Airbus A330 bij Fokker Techniek
Een Airbus A330 bij Fokker Techniek © Fokker Techniek B.V.
Wie aan Woensdrecht denkt, denkt al snel aan het militaire vliegveld van de Koninklijke Luchtmacht. We confronteerden Defensie met het verhaal, maar bij de woordvoerder ging niet meteen een belletje rinkelen. Na navraag werd duidelijk dat er geen toestel van de luchtmacht rondjes boven Zeeland maakte, maar van het bedrijf Fokker Techniek in Woensdrecht. Daar wordt onderhoud aan toestellen als de Airbus A330 uitgevoerd, maar ook aan vliegtuigen van de luchtmacht.

Waarom die rondjes boven Zeeland?

Benjamin van Zweeden van Fokker Techniek kon bevestigen dat er een vliegtuig meerdere rondjes boven Zeeland vloog. Het bedrijf maakt voor testvluchten gebruik van het vliegveld bij Woensdrecht. Maar waarom vloog het vliegtuig dan vóór de landing rondjes boven Zeeland? Ook die vraag weet Van Zweeden te beantwoorden. De piloot moest namelijk wachten tot het moment dat de landingsbaan van het vliegveld vrij was.
Fokker Techniek B.V. in Woensdrecht
Fokker Techniek in Woensdrecht © Fokker Techniek
Geen spannende reden dus want het gebeurt vaker dat een vliegtuig, ook mét passagiers, rondjes moet vliegen tot er een plek op de landingsbaan vrij is. Het vliegen van identieke rondjes gebeurt meestal dichterbij het vliegveld. Van Zweeden heeft niet eerder gezien dat een vliegtuig op die manier boven Zeeland cirkelt.