Rustige koopavonden? Maarten trekt winkelpubliek naar zijn skateshop met livebands

Een rustige winkelstraat in het centrum van Goes, maar uit één winkel klinkt geluid. In de skateshop van Maarten Landegent staat een mannetje of dertig met een biertje in de hand te kijken naar een band. Op donderdagavonden tovert Landegent zijn zaak - waar hij onder meer skateboards, kleding en vinyl verkoopt - namelijk om tot poppodium. "Normaal zijn de koopavonden rustig, maar op een avond zoals deze staat de zaak vol."
Maarten Landegent
Maarten Landegent, eigenaar van skateshop LUX © Omroep Zeeland
Koopavonden in Goes zijn relatief rustig, vertelt Landegent. "Het is voornamelijk om reuring te geven aan de donderdagavond", legt hij zijn initiatief uit. En het lijkt te werken. Tijdens de eerste band, het popduo SENSE uit Goes, druppelt er langzaam publiek binnen. Tegen het einde staat er zeker dertig man te kijken, tussen de skateboards, kledingrekken en vinylbakken.
Dan is het tijd voor de singlepresentatie van de nieuwe band The Niss. "Ik wil heel graag beginnende bands een plek geven om hun muziek te laten horen", vertelt Landegent. "The Niss zag ik voor het eerst spelen in Café Baarends hier in Goes. Toen zei ik al: jullie moeten bij mij in de winkel komen spelen!"

Knallen

En zo geschiedde. De popband met onder meer Rob van Soest en René Geelhoed trekt nieuwsgierige voorbijgangers de winkel in. "Het is toch wat anders om in een winkel te spelen dan in een café", zegt Van Soest. "En een single presentatie is natuurlijk altijd spannend. Maar da's ook goed hè, een beetje spanning."
Geelhoed is enthousiast over het initiatief in de skateshop: "Mensen die buiten lopen denken: hmm, wat gebeurt daar binnen? Daar moeten we bij zijn. En dan staat er een bandje te knallen."
The Niss
The Niss © Omroep Zeeland
Landegent probeert iedere donderdag een bandje een podium te geven in zijn winkel. Volgens hem vinden ook de andere winkeliers in de straat het een leuk initiatief. "Een buurman kwam een tijdje geleden naar me toe. Hij begon met: 'Even over die muziekavonden, hè...'. Ik dacht dat 'ie zou komen klagen, maar hij bleek zelf ook in een bandje te spelen en vroeg of hij hier niet een keertje kon komen spelen", vertelt Landegent lachend.
Beluister het radioverslag