Goedemorgen! Kamer wil tunnel eerder tolvrij, hoger beroep moord Oostkapelle en nieuwe speeltuin

Goedemorgen! Terwijl jij nog op één oor lag, is de herfst begonnen. Om 03.04 om precies te zijn. De zon stond op dat moment loodrecht boven de evenaar. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Hoe dan ook: een fijne herfst gewenst! Laten we die inluiden met een mooie Zeeuwse herfstfoto.
Oostkapelle in de herfst
Kasteel Westhove in de herfst © Tanja van Eenennaam
Genoeg over de herfst. Veel Zeeuwen lagen waarschijnlijk ook al te slapen toen er officieel gestemd werd over een motie voor het eerder tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Eerder op de avond werd al bekend dat een meerderheid van de Tweede Kamer uiterlijk 2025 een tolvrije tunnel wil. Duidelijk was dat de motie van ChristenUnie, CDA, SGP, SP en BBB een meerderheid zou halen, omdat ook coalitiepartijen VVD en D66 aangaven vóór te stemmen. Of de tunnel dan ook echt vijf jaar eerder tolvrij is, is nog steeds niet helemaal zeker, want er is dan nog wel een "redelijke bijdrage" van de provincie nodig. Om hoeveel dat gaat, is niet bekend.
Het tolplein van de Westerscheldetunnel
Het tolplein van de Westerscheldetunnel © ANP
Een 59-jarige man uit Oostkapelle die eerder werd vrijgesproken voor het doodsteken van een buurvrouw moet vandaag opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat de man bij het slachtoffer aan de deur is geweest en de 78-jarige vrouw neerstak. De rechtbank vond dat er niet genoeg bewijs was. Het OM besloot in beroep te gaan.
In Vlissingen wordt om 11.00 uur een biodiverse tuin geopend. Het gaat om een samenwerking van verschillende partijen, waaronder de Ichtusschool en bewoners van WVO zorg. Bedoeling is dat de stad op die manier groener wordt, maar ook dat leerlingen en bewoners elkaar tijdens het tuinieren ontmoeten.

Nieuwe speeltuin

En in Sas van Gent wordt vandaag de nieuwe speeltuin aan de Baljuwstraat geopend. Eerder was het de bedoeling dat de speeltuin vorige week werd geopend, maar dat werd uitgesteld vanwege het slechte weer. Om 14.15 uur is er een optocht vanaf de basisschool naar de speeltuin. Wethouder Sonja Suij, Ralph van Dijk van Woongoed onthullen dan de naam.
Het is feest in huize De Visser. Welke De Visser? Nou...Piet de Visser. De voetbalscout uit Oost-Souburg viert vandaag zijn 88ste verjaardag.
Vandaag komt ook de single Tot Ziens uit van Deeno Deshh & Chello. Het nummer is gemaakt voor de nabestaanden van Rainée die eerder deze maand werd doodgestoken in Vlissingen. "Tegelijkertijd willen we een boodschap overbrengen aan alle jongeren dat ze moeten stoppen met zinloos geweld", aldus de artiesten.

Weer

Er staat een bewolkte dag voor de boeg. Landinwaarts zijn er nog enkele opklaringen maar in de kustgebieden is er in de loop van de dag kans op wat regen. Het wordt vandaag maximaal 16 tot 18 graden. Vannacht en morgen is het ook bewolkt en regenachtig. Zaterdagmiddag wordt het droger. Zondag is er af en toe zon met een enkele bui.
Goedemorgen! Kamer wil tunnel eerder tolvrij, hoger beroep moord Oostkapelle en nieuwe speeltuin
Goedemorgen! Kamer wil tunnel eerder tolvrij, hoger beroep moord Oostkapelle en nieuwe speeltuin © Erica van Leeuwen-de Bruijn