Zeeuws-Vlamingen zijn blij maar ook sceptisch over tolvrij worden Westerscheldetunnel

Verdeelde reacties in Zeeuws-Vlaanderen over het nieuws dat de Westerscheldetunnel eerder tolvrij zal worden. Ze willen de tunnel graag zo snel mogelijk tolvrij, maar het is vooral 'eerst zien en dan geloven'.
Zeeuws-Vlamingen zijn blij maar ook sceptisch over tolvrij worden Westerscheldetunnel
De Zeeuwen zijn nog sceptisch over de beslissing dat de Westerscheldetunnel eerder tolvrij zal worden. "Eerst zien en dan geloven", reageert Marian op ons bericht op Facebook. Tientallen mensen sluiten zich aan bij die uitspraak. "We zouden ook eerst een marinekazerne krijgen", vult Ricardo aan.

Frustratie over de tol

De frustratie over het betalen van de tol zit diep bij de Zeeuwen. Conny reageert op Facebook: "Wat ik hier nu zo erg aan vind, is dat er enkele tunnels in Nederland liggen waarvan de laatste 750 miljoen kostte. Nergens wordt er tol geheven. In Zeeland wel. Vanuit Zeeuws-Vlaanderen moet je zowel voor de Westerscheldetunnel betalen en voor de Liefkenshoektunnel bij Antwerpen."
Ook in Terneuzen sluiten mensen zich aan bij deze opmerkingen. "Ik vind het wel gerechtigheid dat de tol er nu eindelijk afgaat", zegt een inwoner van Terneuzen. "Omdat we in Zeeuws-Vlaanderen altijd moeten betalen. In Noord-Holland of Zuid-Holland moet dat niet"

Maar vooral ook: blijheid

De Zeeuws-Vlamingen zouden wel ontzettend blij zijn als de tunnel tolvrij zou worden. "Mijn hart maakte een sprongetje toen ik het nieuws las", zegt een Terneuzenaar tegen ons. "Het liefst zou het sneller dan 2025 moeten gebeuren."
Een andere man sluit zich aan bij de uitspraken van de Terneuzenaar. "Het had in mijn ogen vijftien jaar geleden wel al mogen gebeuren. Ik vind dat we nu moeten betalen voor iets waar we eigenlijk gewoon recht op hebben, namelijk vrije toegang tot de rest van Nederland."

Positief effect

De man is ondernemer en heeft een speelgoedwinkel in de Noordstraat in Terneuzen. "Een tolvrije tunnel zou ook positieve effecten hebben op de winkels hier. Ik verwacht ook dat er meer mensen van de overkant naar hier zullen komen."
Al zijn er ook mensen die niet zo blij zijn dat de tunneltolvrij wordt. "Ik hoop niet dat het gebeurt", reageert Mike onder ons bericht op Facebook. "Juist nu we die inkomsten en werkgelegenheid zo hard nodig hebben."

Volslagen verrassing

Voor het college van burgemeester en wethouders in de gemeente terneuzen kwam de motie gisteren als ene volslagen verrassing, vertelt wethouder Jeroen de Buck (TOP/Gemeentebelangen). Pas in de loop van de donderdagmiddag kregen de bestuurders in Terneuzen te horen dat er ene motie in de Tweede kamer zou worden ingediend en dat daar zeker een meerderheid voor zou komen.
Motie Westerscheldetunnel kwam als verrassing voor wethouder
De Westerscheldetunnel werd in 2003 geopend. De afspraak was dat er dertig jaar tol betaald zou moeten worden, dus tot 2033. Mede door de lobby vanuit Zeeland zijn er de laatste jaren vanuit de Tweede Kamer meerdere pogingen gedaan om de tunnel toch uiterlijk in 2025 tolvrij te maken. Maar in het regeerakkoord dat eind 2021 bekend werd gemaakt, stond dat de tunnel echter pas in 2030 tolvrij zou worden. De motie die deze week werd aangenomen, brengt daar mogelijk verandering in. Er wordt nog wel om een bijdrage van de provincie gevraagd.