Asielzoekers in Zeelandhallen moeten eigenlijk na drie maanden weg, maar waarheen?

De gemeente Goes wil dat vluchtelingen niet langer dan drie maanden in de noodopvang in de Zeelandhallen in Goes verblijven, maar de opvanglocaties van het COA zitten overvol. Grote vraag is waar de vluchtelingen naartoe moeten.
Asielzoekers in Zeelandhallen moeten eigenlijk na drie maanden weg
Betere bedden, meer sanitaire voorzieningen en meer recreatiemogelijkheden. Dat zijn de eisen die de gemeente Goes stelt aan het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, voor de noodopvang van asielzoekers in de Zeelandhallen.

Harde voorwaarden

Bovendien mogen de mensen niet langer dan drie maanden in de hallen verblijven. Eind november moet aan de voorwaarden zijn voldaan. Zo niet, dan kan de gemeente de noodopvang in de Zeelandhallen formeel gezien sluiten.
Douchecabines noodopvang Zeelandhallen Goes
Douchecabines noodopvang Zeelandhallen Goes © Omroep Zeeland
Maar burgemeester Margot Mulder van Goes kan zich niet voorstellen dat dat zal gebeuren. Zeker niet omdat het COA en de gemeente goed met elkaar in gesprek zijn. Toch stelt Goes de eisen niet voor niets.
In augustus besloot Goes de opvang in de Zeelandhallen met een jaar te verlengen. Maar om de leefomstandigheden in de hallen goed te houden dringt de gemeente aan op verbeteringen en doorstroming. Eind november wordt gekeken of aan die voorwaarden is voldaan.

Kwaliteit noodopvang

"We snappen heel goed dat de nood hoog is. Dus dat is geen reden om te sluiten", zegt Mulder. "Maar we moeten wel het gesprek op die manier blijven voeren. Daarom vinden we als gemeente doorstroming het allerbeste, maar omdat we ook wel zien dat dat moeilijk is vinden we de kwaliteit van de noodopvang een gespreksonderwerp."
'Bed-stays' in de noodopvang in de Zeelandhallen in Goes
'Bed-stays' in de noodopvang in de Zeelandhallen in Goes © Omroep Zeeland
Vorige week dinsdag vertrok een groep van 400 asielzoekers uit de Zeelandhallen. Maar dat was een groep die nog geen twee weken in de crisisopvang heeft gezeten. Voor 21 september moesten zij vertrekken en dat is ook gebeurd.

Noodopvang

De groep mensen voor wie de doorstroming lastiger is, zijn de 320 asielzoekers die al langer in de noodopvang wonen. Het zijn uitsluitend mannen, voornamelijk uit Syrië, Jemen en Turkije maar ook Rusland. Wim Hendrikse van het COA laat Omroep Zeeland zien hoe zij wonen in de Zeelandhallen.
De mannen slapen in zogeheten 'bed-stays', een stapelbed dat iets weg heeft van een container. In zo'n bed-stay slapen twee asielzoekers. Eén boven en één beneden. Per tweetal is er ook een kleine koelkast en vier opbergkastjes. Recreëren doen de mannen middenin de hal. Er staat een aantal computers op tafels.
Een speciale gebedsruimte is er niet. Moslims die willen bidden hebben her en der kleden neergelegd.
Noodopvang Zeelandhallen Goes, binnen
Noodopvang Zeelandhallen Goes, binnen © Omroep Zeeland
Hendrikse denkt dat de fysieke voorzieningen, die de gemeente eist, zoals meer toiletten en douches en bedplanken onder de matrassen, er redelijk makkelijk kunnen komen. Maar de doorstroming is een groter probleem:
"Wij proberen ervoor te zorgen dat ze doorstromen naar een procesopvanglocatie, waar ze kunnen beginnen met hun asielprocedure bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst - redactie). Dat zal waarschijnlijk niet altijd te realiseren zijn, maar we gaan ons best doen om dat voor elkaar te krijgen."

Druk op de ketel

Burgemeester Mulder heeft alle begrip voor het tekort aan plekken dat het COA heeft, maar wil toch druk op de ketel houden: "Er zijn natuurlijk opvanglocaties die een iets betere kwaliteit hebben. Het lukt ook wel om mensen door te laten stromen, maar ik heb het idee dat het goed is om steeds aandacht te blijven vragen voor de doorstroming, om op die manier het COA scherp te houden."