Opnieuw elf jaar cel geëist tegen 59-jarige verdachte van doodsteken Oostkapelse buurvrouw

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep elf jaar cel geëist tegen de 59-jarige man die vorig jaar werd vrijgesproken van het doodsteken van een buurvrouw in het appartementencomplex in Oostkapelle waar hij destijds woonde. Dat is gelijk aan de eis van vorig jaar in de rechtbank van Middelburg. Toen werd de man vrijgesproken.
Rechtbanktekening van verdachte in moordzaak Oostkapelle
Rechtbanktekening van verdachte in moordzaak Oostkapelle © Nicole van den Hout
Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat de verdachte op 24 mei 2019 de 78-jarige vrouw doodstak. Het OM voerde onder andere als bewijs aan dat er DNA van de verdachte werd gevonden aan de binnenkant van de deur, terwijl de verdachte verklaart nooit binnen te zijn geweest.
De rechtbank in Middelburg sprak de man eerder vrij omdat het directe bewijs ontbreekt. Zo is het moordwapen nooit gevonden en werd er geen DNA van de verdachte op het slachtoffer gevonden. Ook heeft de verdachte altijd ontkend dat hij iets met de moord te maken zou hebben.
Wat gebeurde er vrijdag 24 mei 2019?
Een 78-jarige vrouw werd zwaargewond in haar appartement gevonden. Ze was neergestoken en overleed een paar uur later aan haar verwondingen. Vijf dagen later werd de verdachte aangehouden. Het Openbaar Ministerie vervolgde de verdachte niet voor moord maar voor doodslag. Dat betekent dat het OM ervan uitging dat het slachtoffer zonder vooropgezet plan om het leven is gebracht.
Volgens de advocaat vond zijn cliënt het slachtoffer weliswaar een 'trut', in zijn eigen bewoordingen, hij had geen reden om haar van het leven te beroven. Omdat er ook geen directe ooggetuigen zijn en het moordwapen ontbreekt, noemt de advocaat het bewijs dun.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.