Bijzondere Burendag in Zierikzee: 'Tornado heeft mensen dichterbij elkaar gebracht'

Het is vandaag Nationale Burendag. En in de wijk Malta in Zierikzee heeft Burendag dit jaar een hele bijzondere lading. Eind juni richtte een windhoos daar veel schade aan toen deze over de stad raasde.
Burendag wijk windhoos
Er was één dode te betreuren en vielen er negen gewonden door het natuurgeweld. Toch heeft de ellende de bewoners van de getroffen wijk Malta dichter bij elkaar gebracht. Anita van Putten, een inwoner van Zierikzee, zegt; "Verschrikkelijk was het. Het leek wel oorlog. Maar het heeft de mensen zeker dichter bij elkaar gebracht."

Een extra groot feest

Om het leed toch wat te vergeten is er vandaag extra uitgepakt op Burendag in de wijk. Er was een draaiorgel, een dame ging rond met gebakjes en er werden oudhollandse spelletjes gespeeld. De kinderen konden zich laten schminken en er waren poffertjes. Aan het eind van de middag werden de hulpverleners en medewerkers van woningbouwvereniging Zeeuwland speciaal bedankt.
Nationale Burendag in de wijk Malta in Zierikzee heeft drie maanden na de verwoestende windhoos een speciale lading
Nationale Burendag in de wijk Malta in Zierikzee heeft drie maanden na de verwoestende windhoos een speciale lading © Omroep Zeeland
Volgens Peter van Baal, een van de organisatoren, heeft de gebeurtenis zeker voor meer saamhorigheid gezorgd: "Het is wel blijven hangen. Mensen hebben hier wel meer kennissen gekregen. Maar van lieverlee gaat men toch weer naar de situatie van voorheen. Al blijven de mensen een binding houden."