Gaslek in Cadzand gerepareerd, alle bewoners terug naar huis

Hulpdiensten hebben hun handen vol gehad aan een gaslekkage aan de Mariastraat in Cadzand. Volgens de Veiligheidsregio mochten bewoners van 24 huizen tijdelijk hun huis niet in. Van elf woningen waren de bewoners niet thuis. De overige mensen zijn opgevangen in een café in de buurt. Het gaslek is inmiddels door netbeheerder Stedin gerepareerd.
Gaslek in Cadzand
Gaslek in Cadzand © HV Zeeland
Rond 11:30 werd de brandweer opgeroepen omdat er een gaslucht werd geroken. Een uur later werd door de hulpdiensten opgeschaald naar GRIP 1. De politie heeft vervolgens de omgeving afgezet, waarna de brandweer is gestart met metingen. Aan het eind van de middag werd het lek gevonden. Hoe het gaslek is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Verhelpen lekkage

De brandweer zette putdeksels in de Mariastraat open zodat het riool kon ventileren. Hierdoor werd het gas verdund zodat de kans op een gasexplosie minder groot werd. Stedin heeft vervolgens de leiding ingeblokt. Op de rotonde Potjes zette de netbeheerder een 'flare' op, om het overtollige gas te laten verbranden. Hierna startte de reparatie aan de gasleiding.
In het riool wordt geen gas meer aangetroffen. Aan het begin van de avond werd een deel van het afgesloten gebied weer vrijgegeven. Rond acht uur waren alle woningen gecontroleerd en kon iedereen weer naar huis.
Er wordt nog druk gezocht naar het gaslek in Cadzand
Er wordt nog druk gezocht naar het gaslek in Cadzand © HV Zeeland

Wat is GRIP 1?

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenprocedure. Er zijn verschillende niveaus, van GRIP 1 tot en met GRIP 5. De GRIP-structuur is in het leven geroepen om de organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing overzichtelijker te laten verlopen. Bij GRIP 1 is er samenwerking nodig tussen hulpdiensten. Er wordt dan een GRIP-hulpteam opgericht. Eén persoon krijgt de leiding.
De GRIP-structuur ziet er als volgt uit:
  • GRIP 1: hulpdiensten werken samen
  • GRIP 2 extra team in groter rampgebied
  • GRIP 3: burgemeester krijgt de leiding
  • GRIP 4: ramp betreft meer gemeenten
  • GRIP 5: ramp betreft meer veiligheidsregio's