Goedemorgen! Amerikaanse oesters naar Zeeland, Week tegen Pesten en kouder weer

Goedemorgen! Een overzicht van het Zeeuwse nieuws op maandag 26 september.
Een Amerikaanse handelsmissie bezoekt onze provincie vandaag en morgen om te kijken of Amerikaanse oesters in Europa verkocht kunnen worden. De Vereniging Schelpdierenhandel wil namelijk dat Zeeland het middelpunt wordt van de handel in Amerikaanse oesters in de Europese Unie. Ook kijken Zeeuwse schelpdierhandelaren of ze hun waren naar de Verenigde Staten kunnen exporteren. Je hoort er vandaag meer over op Omroep Zeeland.
Het Nederlands Kampioenschap Oestersteken wordt weer gehouden.
Zeeland moet het middelpunt worden van de handel in Amerikaanse oesters in de Europese Unie © Mieke van Bree
Opluchting bij sport- en recreatiecomplex Omnium. Directeur Bart van den Heuvel van Omnium hoopt dat een tolvrije Westerscheldetunnel meer bezoekers gaat trekken naar het complex. Vorige week was hij nog erg gespannen over wat op Prinsjesdag bekend zou worden. Vanwege oplopende kosten was de toekomst voor Omnium onzeker. Lees er hier meer over.

Vliegende automobilist

Een automobilist maakte het dit weekend wel erg bont. Hij vloog met zijn auto van de weg bij Serooskerke op Walcheren. Toen agenten hem aanhielden, verklaarde de man dat hij het "wel tof vond dat hij kon vliegen". Er raakte bij het ongeluk niemand gewond.
Ongeluk Serooskerke
De man verklaarde dat hij het tof vond dat hij kon vliegen © Wijkagenten Middelburg
Vandaag begint ook de Week tegen Pesten, een initiatief van Stichting School en Veiligheid. Zij helpen scholen om een sociaal veiliger klimaat te creëren. Eén van de deelnemende scholen in Zeeland, is de CSW Van de Perre. In ons radioprogramma De Zeeuwse Kamer spreken we met Amina Saydali van Stichting School en Veligheid en Anja Lazar over de activiteiten op de school. Zet je radio dus aan vandaag.
Aftrap kwetsbaar Online
Cyberpesten is onder jongeren een groot probleem © Indigo
Dit weekend is het weer zo ver: de Kustmarathon! Wij spraken het team van restaurant Mezger. Zes collega's van het restaurant zijn vanaf nul begonnen, maar zijn nu helemaal klaar om hun allereerste marathon te gaan hardlopen. In hun voorbereiding zijn ze wel wat kwijtgeraakt, namelijk een kilo of tien. Je leest er vandaag meer over op de web en app.
Horecacollega's lopen kustmarathon 2022
Roeland van Renswoude, Ozzie Hoogesteger en Sjoerd Tanis tijdens de voorbereidingen in Domburg © Omroep Zeeland

Het weer

Trek je regenpak maar aan vanochtend, want deze maandag start bewolkt met kans op regen en een matige tot krachtige zuidwestenwind. Vanmiddag draait de wind naar het noordwesten en daarmee komen er opklaringen. Aan zee blijven er nog wat regenbuien hangen. Het wordt vandaag rond de 14 graden. Vanavond en vannacht is er weer kans op regen.
Regenboog bij Vlissingen
Regenboog bij Vlissingen © Peter Baas