Dweilen met de kraan open in Hansweert: 'De eerste keer worden we wel gevraagd, de tweede keer niet meer'

Pam, padam, pam, pam, padam, pam, pam. En dat een paar honderd keer achter elkaar. Er werd flink gepamd en gedweild vandaag in Hansweert tijdens het jaarlijkse Dweilbandfestival. Bands uit Zeeland en Brabant vermaakten het dorp met hun muzikale meesterstukjes. Althans, voor Simpelfonie Feestorkest uit Etten-Leur is het dweilen met de kraan open: "Meestal komen we overal maar één keer. De eerste keer worden we altijd wel gevraagd, de tweede keer niet meer."
Er werd vandaag vrolijk gedweild in Hansweert
Je zou verwachten dat Hansweert er brandschoon uitziet na al dat dweilen, maar de realiteit is anders. Simpelfonie kwam aanzetten met partypoppers, er werd gedronken en gedanst. Het dweilen heeft dan ook niks met schoonmaken te maken: "Oorspronkelijk gingen de dweilorkesten van café naar café, dat is dus het 'dweilen'. Dat doen we tegenwoordig niet meer zoveel. Hoogstens dat je ons aan het einde kunt opdweilen", legt een dweiler van De Koenkelpot uit 's-Heerenhoek uit. Zijn bandlid valt hem bij: "Wij dweilen niet meer zo hard."

Kleurrijke outfits

De bands stonden vanmiddag gewoon stil, met tussendoor soms een stapje of een sprongetje. Opvallend is dat alle bands een eigen outfit hebben. Van rode jasjes tot knalgroene pakjes of roze blazers. Die kleurrijke outfits zijn een praktische keuze: "Later op de avond is het makkelijk. Als je dan wat gedronken hebt, dan kun je elkaar goed terugvinden."
Dweilband
Simpelfonie Feestorkest uit Etten-Leur © Omroep Zeeland
De verwachtingen van het steeds drukker wordende publiek waren hoog. Onterecht, volgens Simpelfonie: "Verwachten kan altijd, maar je kunt ook teleurgesteld worden. Bij de eerste set is er nog wel publiek, ik denk dat bij de tweede set iedereen weg is."
Een bezoeker uit Den Haag vindt de muziek dan ook wisselend. Het blijft lang stil nadat hem gevraagd wordt of de muziek hem bevalt: "Ik vind het soms een beetje te hard."
Blaaskapel de Koenkelpot
Blaaskapel De Koenkelpot uit 's-Heerenhoek © Omroep Zeeland
Na het eerste blaasspektakel, weet Simpelfonie de getemde verwachtingen te overtreffen. Hansweert hupt in no-time mee met de charmeurs uit Etten-Leur. Die mogen volgend jaar ongetwijfeld terugkomen.