Reddingsbrigade bezorgd, A-diploma niet genoeg om in zee te zwemmen

Alleen een A-diploma halen is te weinig om veilig in de zee te kunnen zwemmen. Dat zegt de Middelburgse Van Dixhoornbrigade. De reddingsbrigade ziet dat veel kinderen alleen nog het eerste zwemdiploma halen en vindt dat problematisch. Meer zwemlessen zorgen namelijk onder meer voor een betere zwemconditie. "Elke verdrinking is er eentje te veel, zeker omdat het vaak toch voorkomen had kunnen worden", aldus Marlous de Waard van de Van Dixhoornbrigade.
zwemles
Te veel kinderen houden alleen hun A-diploma © ANP
"De meeste kinderen willen toch in de zee kunnen zwemmen, zeker hier in Zeeland", zegt De Waard. Met een A-diploma kan een kind zwemmen in een rustig zwembad, legt ze uit. Met een B-diploma kan een kind zwemmen in een druk zwembad met attracties. Het C-diploma bereidt kinderen voor op zwemmen in open water, maar zelfs dat diploma is eigenlijk nog niet genoeg voor het zwemmen in zee.
"Het C-diploma betekent eigenlijk dat je kan zwemmen in een meertje zonder stroming. Als je echt in zee wil zwemmen, moet je eigenlijk ook iets weten over de stroming en over de gevaren van de zee. Dan moet je gewoon echt wel een goede zwemmer zijn. A is dan zeker niet genoeg, B is twijfelachtig en eigenlijk is zelf C niet genoeg."

160 verdrinkingen per jaar

Hoewel de reddingsbrigade constateert dat er steeds minder leerlingen doorgaan voor hun B- of C-diploma, neemt het aantal verdrinkingen al jaren gestaag af. Toch verdrinken er gemiddeld nog zo'n 160 mensen per jaar. Terwijl veel van die verdrinkingen voorkomen kunnen worden, volgens De Waard. "Als je vaker zwemt, dan wordt je zwemconditie ook beter en hou je het langer vol", vertelt ze. "Als je dan in de problemen raakt, dan heb je gewoon meer tijd totdat er hulp komt. Ben je na een minuut al op of houd je het dertig minuten vol? Dat is wel een verschil."
Beluister het gesprek met Marlous de Waard
De Waard geeft aan dat de zwemlessen dus belangrijk zijn, hoewel ouders niet altijd staan te springen om hun kinderen naar zwemles te brengen: "De meeste ouders vinden zwemlessen niet per se het leukste om met hun kinderen te doen", zegt ze. "Maar je hebt die zwemuren gewoon nodig om een goede zwemmer te worden." Zorg dat je kind alle diploma's haalt, is dus de oproep van de brigade. En vooral blijven trainen na het behalen van de zwemdiploma's.