Twintig Kustmarathonvlaggen van masten gesnokt: 'Dit is heel vervelend'

Twintig vlaggen langs het Kustmarathonparcours zijn in de nacht van zaterdag op zondag van hun vlaggenmasten getrokken. Vrijwilliger Jan Bostelaar, die de vlaggen ieder jaar ophangt, begrijpt er niks van. "Ik hoop dat de daders beseffen dat ze ons hier geen plezier mee doen."
kustmarathon vlaggen
Rechts de vlaggen van de Kustmarathon, links de lege lantaarnpaal die fungeerde als vlaggenmast © Jan Bostelaar
Bostelaar werkt als vrijwilliger voor de Kustmarathon en loopt ook mee met de wedstrijd. "Ik hang die vlaggen altijd op samen met mijn maatje Kees. De Westkapelse Zeedijk hangen we helemaal vol met vlaggen, dat geeft een beetje sfeer. Als je daar langs loopt, dan geeft dat toch een positief gevoel. Maar misschien komt dat omdat ik ze zelf ophang", lacht hij.

Niet de eerste keer

Zondagmorgen kwam hij er tijdens zijn hardlooprondje achter dat twintig van de vlaggen die hij had opgehangen verdwenen waren. "Ik weet niet wie het gedaan heeft, maar feit is dat ze er gewoon af gesnokt zijn. Ik denk dat het gewoon vandalisme is." Het is niet de eerste keer dat er een vlag verdwijnt, vertelt Bostelaar: "Er is altijd wel een liefhebber die zo'n vlag wil hebben en die snokt 'm dan van zo'n paal af. We zijn wel wat gewend."
Je moet gewoon niet aan andermans spullen komen
Jan Bostelaar, vrijwilliger Kustmarathon
Toch ging het de afgelopen jaren juist beter. "We doen dit al vijftien jaar. We moesten er steeds meer van de palen afhalen na het weekend, omdat er juist steeds meer bleven hangen."

'Heel vervelend'

Ondanks dat hij het gewend is dat er wat vlaggen verdwijnen, vindt Bostelaar deze actie niet kunnen. "Dit is wel heel vervelend, het frustreert wel een beetje. Sommige vlaggen zijn onderaan het fietspad teruggevonden, die zijn helemaal gescheurd. Daar kunnen we niks meer mee."
Bostelaar is in overleg met de organisatie over het ophangen van nieuwe vlaggen. "Misschien dat we ze pas vlak voor de eerste wedstrijd ophangen. En dan hopen dat ze het hele weekend blijven hangen. Ik ben misschien ouderwets, maar je moet gewoon niet aan andermans spullen komen."
Aanstaande vrijdag begint het kustmarathonweekend met de Ladiesrun en de Light Kustrun. Op zaterdag vinden de MTB toertocht en de minimarathon voor kinderen plaats en om 12.00 uur start de Kustmarathon voor de hardlopers. Op zondag betreden de wandelaars het parcours.