Gas van DELTA is na 1 oktober het goedkoopst van Nederland

De tarieven voor stroom en gas gaan op 1 oktober overal omhoog. Maar de verschillen tussen energieleveranciers zijn groot en de van oorsprong Zeeuwse energiemaatschappij DELTA komt als een van de goedkoopste aanbieders van gas en stroom naar voren na de prijsstijging. Vooral de gasprijs van DELTA is relatief gunstig.
Het gaat hierbij om de tarieven voor bestaande klanten met een variabel tarief. "Zo'n 70 tot 80 procent van de Zeeuwen is klant bij DELTA. Iets meer dan de helft van de klanten zit nu bij ons op een variabel tarief", vertelt algemeen directeur Roel Meijerink van DELTA. Als je een vast tarief hebt, verandert er per 1 oktober niets. En voor wie een nieuw contract afsluit, hanteren de aanbieders van gas en stroom hogere tarieven dan voor bestaande klanten.

DELTA koploper gunstige prijzen

Voor de prijsstijgingen van 1 oktober zat DELTA nog in de middenmoot, maar na die datum is de grootste energieleverancier van Zeeland de koploper als het om de prijzen gaat. Bij de gasprijzen is DELTA de goedkoopste, vergeleken met andere grote gasleveranciers. Vooral bij aanbieders als Vandebron, Eneco en Greenchoice is het gas aanzienlijk duurder.
Volgens Meijerink liggen de relatief lage prijzen bij DELTA vooral aan hun inkoopstrategie: "We hebben een team dat kijkt naar de momenten waarop het slim is om energie in te kopen. Ook willen we een eerlijke en voordelige prijs in de markt zetten voor klanten. Die combinatie is goed gelukt."
DELTA is van oorsprong Zeeuws, maar is tegenwoordig in Zweedse handen. Toch heeft DELTA nog altijd een groot marktaandeel in Zeeland en het profileert zich bovendien nog altijd als uitgesproken Zeeuws.
Wat de stroomprijs betreft, moet DELTA Vattenfall nipt voorlaten, maar het verschil tussen de nummers één en twee is klein. Vattenfall heeft bovendien de prijzen verhoogd, voor 1 oktober was Vattenfall veel goedkoper dan DELTA , maar dat prijsverschil is nu nagenoeg verdwenen.
Huishoudens met een gemiddeld verbruik en een variabel contract betalen bij DELTA voor stroom en gas per maand gemiddeld 37 euro meer dan voorheen.

Op tijd

DELTA was op tijd met het aankondigen van het nieuwe tarief. Andere energiemaatschappijen, waaronder Eneco, Greenchoice en Essent, waren drie weken te laat met die aankondiging. Die moet je namelijk als klant minstens 30 dagen van tevoren te horen krijgen. Dat is vastgelegd in de wet, omdat je dan nog de tijd hebt om over te stappen naar een andere energieleverancier.

1 januari waarschijnlijk weer een stijging

De volgende aankondiging kunnen we over een paar maanden verwachten. Volgens Meijerink worden de tarieven op 1 januari wederom gewijzigd: "Zoals het er nu naar uitziet, moeten we op 1 januari onze tarieven weer aanpassen. We zullen er weer alles aan doen om die inkoop zo goed mogelijk te doen, maar de markt is heel bewegelijk en onzeker. Als we er nu naar kijken, betekent het waarschijnlijk dat er dan weer een stijging aankomt."
Logo DELTA met gaspitje
Gasprijs DELTA is na 1 oktober het laagst © Omroep Zeeland