Oliebollenbakkers kunnen er niet omheen, de oliebol wordt dit jaar duurder

Het is onvermijdelijk voor oliebollenbakkers, ze moeten de prijs van de oliebollen dit jaar verhogen vanwege de stijging van de grondstof- en gasprijzen. De frituurolie is drie keer zo duur geworden en ook voor het meel en de verpakkingen moet meer betaald worden. Veel oliebollenbakkers zitten daarom in dubio. Want hoeveel de oliebollen dit jaar precies gaan kosten, is voor velen nog onduidelijk.
Dit is wat mensen op straat in Goes maximaal willen betalen voor een oliebol
Oliebollenbakkers Gijs en Mien uit Goes zijn er al uit. Zij bakken het hele jaar door oliebollen en hebben ervoor gekozen om de prijs te verhogen met vijftien cent. Het probleem zit bij hen niet zozeer in de verhoogde gasprijzen, maar het verpakkingsmateriaal dat duurder is geworden. "De papieren zakken waarin ik de oliebollen stop om mee te geven aan klanten is met tweehonderd procent gestegen. Ik kan niet alles doorberekenen aan de klant want dan gaat die straks naar de supermarkt. Ik neem daarom het verlies van de verhoogde grondstofprijzen voor lief", zegt Gijs Catsman.

Niet rendabel

De Welkoop in Tholen stopt zelfs met de productie van oliebollen. "De prijs van een oliebol zou te duur worden en dat is iets wat wij niet willen vragen van de klant. Na 13 jaar bakken van oliebollen is het ook zeker geen makkelijk besluit. De oliebollen waren een bijzaak, maar we zullen het zeker gaan missen en richten ons nu op de producten waar onze winkel bekend om staat", laat het bedrijf weten op social media.
Dat ze er in Tholen mee stoppen, kan Catsman begrijpen. "Voor die winkel waren de oliebollen ook niet het belangrijkste product en voor ons is dat het wel. Wij zullen het daarom altijd blijven doen", zegt hij. Voorbijgangers in Goes hebben begrip voor de prijsverhoging. "De ondernemer kan er ook niets aan doen dat alles duurder is dus ik zou er zelfs 1,50 euro voor willen betalen." Een andere meneer voegt daaraan toe: "Ik blijf ze bij de oliebollenbakker kopen. Als ze dan twee of drie euro per stuk zijn, dat maakt niets uit want we doen het maar een keer per jaar."
oliebollen duurder Gijs en Mien
Oliebollenbakkers Gijs en Mien uit Goes bakken het hele jaar door, maar moeten dit jaar de prijs van hun product verhogen © Omroep Zeeland
Het hele jaar door kunnen klanten oliebollen halen bij Gijs en Mien, maar Catsman denkt wel dat hier verandering in gaat komen. "Het wordt een luxeproduct", zegt hij. "Twintig jaar geleden werd de oliebol alleen tijdens de jaarwisseling gegeten en ik verwacht dat we daar naartoe gaan. Er zullen altijd mensen zijn die het geld over hebben voor een lekkere oliebol op 31 december, maar ik denk wel dat de voorverkoop minder zal worden", aldus Catsman.