Hulstenaren bijgepraat over crisisnoodopvang, veel vragen bij omwonenden

In de zaal waar binnenkort 35 vluchtelingen worden opgevangen, ruikt het naar zwembad. Niet heel gek, het zwembad van Reynaertland zit in de ruimte ernaast. Vanavond nog geen vluchtelingen, maar zo'n veertig Hulstenaren die willen weten hoe de opvang eruit komt te zien en wie er precies komen.
Themazaal in Zwembad Reynaertland - crisisnoodopvang
De zaal waarin de vluchtelingen straks opgevangen worden en waar vanavond de informatiebijeenkomst was © Omroep Zeeland
Op die laatste vraag heeft locoburgemeester en wethouder Jean-Paul Hageman, die namens de gemeente het woord voert, nog geen antwoord. "Dat regelt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). We weten nog niet of het om gezinnen of alleenstaanden gaat, of welke nationaliteit, geslacht of religie deze mensen hebben." Na een korte inleiding waarin Hageman de feiten opsomt, is er ruimte voor vragen.
Feiten over de crisisnoodopvanglocatie in Hulst
Er komen 35 vluchtelingen die voor nu drie maanden in de zaal worden opgevangen. Wethouder Hageman houdt rekening met een verlenging. Zwembadbezoekers merken er in principe niks van: de vluchtelingen hebben hun eigen, gescheiden voorzieningen en een eigen ingang. Er komen 24 uur per dag, zeven dagen in de week twee beveiligers. Tussen 8.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds zijn er twee coördinatoren aanwezig uit een landelijke poel, aangevuld met vrijwilligers.
De vragen zijn divers. "Kunnen we helpen?", vraagt een vrouw aan de wethouder. "Zitten er 'veiligelanders' tussen", vraagt een man. "Hoe ziet de beveiliging eruit?", wil een andere man weten. "En mogen die mensen zomaar vrij rondlopen?"
Met de vluchtelingen worden "duidelijke afspraken" gemaakt, aldus Hageman. "Bijvoorbeeld over wanneer ze binnen moeten zijn 's avonds." De vluchtelingen mogen overdag vrij rondlopen, maar: "Als er mensen zijn die niet voldoen aan onze eisen, plaatsen we ze terstond over", zegt Hageman. "Als we signalen hebben dat er iets niet goed zit, treden we meteen op."
Zwembad Reynaertland, Hulst
De vluchtelingen krijgen een andere ingang dan de hoofdingang van zwembad Reynaertland © Omroep Zeeland
Daarnaast wordt er door een aantal omwonenden en verenigingen die gebruik maken van het gebouw gehamerd op communicatie: ze willen op de hoogte worden gehouden.

Duidelijk verhaal, al zijn er nog open eindjes

Binnen een half uur zijn alle vragen beantwoord, voor zover de gemeente antwoorden heeft. De meeste aanwezigen lijken gerustgesteld te zijn. "Ik ga met een gevoel naar huis dat de gemeente open, eerlijk en transparant vertelt wat ze hier willen gaan doen", zegt Bas Oprins, omwonende en voorzitter van de hockeyclub.
"Wat mij wel aanstaat is dat de gemeente haar verantwoordelijkheid wil nemen. Dat iemand niet van problemen wegloopt, maar ze aanpakt." Ook Alain Geubels van naastgelegen bedrijf Colsen voelt zich goed geïnformeerd. Al concludeert hij net als Oprins: "Er zijn nog veel open eindjes."
Ik ga ervanuit dat als iemand vlucht voor iets - want daarom zit je in een crisisnoodopvang - dat-ie blij is dat-ie hier mag zijn. En dat de mensen die hier komen, zich gewoon gedragen zoals je mag verwachten.
Bas Oprins, omwonende en voorzitter van de hockeyvereniging
Toch hebben de twee er vertrouwen in. "Belangrijk voor de buurt is denk ik de beveiliging", zegt Geubels. "Ik denk dat een groep van 35 wel door twee beveiligers te managen is." "Onbekend maakt onbemind", zegt Oprins.
"Een andere cultuur is niet per se slecht. Ik ga ervanuit dat als iemand vlucht voor iets, dat-ie dan blij is dat-ie hier mag zijn. En dan ga ik er ook vanuit dat de mensen die hier komen zich gewoon gedragen zoals je mag verwachten." Hij is even stil: "En als dat niet zo is, dan heb ik vanavond van de locoburgemeester gehoord dat hij gepaste maatregelen zal nemen."
Wanneer de eerste vluchtelingen arriveren, is nog niet helemaal duidelijk: zo snel mogelijk vanaf 1 oktober. De gemeente en de eigenaar van het zwembad gaan komende week hard aan de slag om de locatie in orde te maken. Zodra dat gebeurd is, zullen de eerste mensen arriveren.
Waarom deze crisisnoodopvang?
Hulst geeft met de noodopvang, naar eigen zeggen, gehoor aan een de dringende oproep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om ruimte ter beschikking te stellen. Zeeland had al 225 plekken voor crisisnoodopvang, maar dat moeten er 450 worden. Die nieuwe plekken worden in de verschillende gemeenten op kleine locaties gezocht, omdat Zeeuwse gemeenten geen locatie voor grote aantallen asielzoekers beschikbaar hebben.