Dijkgraaf over vertrek Keller bij waterschap: 'Was voor ons een onaangename verrassing'

Het vertrek van Philipp Keller als dagelijks bestuurder bij het Waterschap Scheldestromen kwam voor het waterschap onverwacht: "Het was voor ons een onaangename verrassing dat dat vorige week kenbaar werd gemaakt", stelt dijkgraaf Toine Poppelaars.
Toine Poppelaars
Dijkgraaf Toine Poppelaars © Omroep Zeeland
Gisteren werd bekend dat Keller per 1 oktober opstapt. In een verklaring lichtte hij zijn vertrek toe: "We leven in tijden van grote veranderingen en uitdagingen. Die vragen om innovatie, visie en strategisch denken. En om een effectieve en toekomstgerichte aanpak met de juiste bestuurlijke cultuur en lef."
Keller en het waterschap hebben een andere visie op het tonen van lef: "Je kunt van alles willen, dan toon je bestuurlijk lef. Maar door iets niet te doen, toon je ook bestuurlijk lef. Dat is mogelijk nog een moeilijkere boodschap dan wel alles willen doen en dat uitleggen. En nogmaals, er zitten overal financiële consequenties aan", vertelt Poppelaars.

Verschil van inzicht over langetermijnperspectief

Volgens Poppelaars was er daarnaast een verschil van inzicht over het langetermijnperspectief voor het waterschap: "Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je omgaat met je wettelijke taken voor de komende periode. Op het gebied van klimaatverandering, dijkversterking en afvalwaterzuivering. Dan is het altijd een afweging tussen het financiële belang en de financiële mogelijkheden die je hebt als waterschap en wat je eigenlijk vindt dat er zou moeten gebeuren. Daar verschillen we van inzicht."
Philipp Keller
Philipp Keller © Omroep Zeeland
Toch zag Poppelaars het vertrek van Keller niet aankomen: "We hebben hem ook gevraagd om zijn besluit te heroverwegen. Het is tenslotte nog een halfjaar tot aan de verkiezingen. Hij is met belangrijke zaken bezig, denk aan het project in Hansweert dat nu de uitvoeringsfase ingaat. Maar goed, we moeten z'n besluit respecteren. Dat doen we ook en we gaan ons nu bezighouden met zijn opvolging."
Daar trekt het waterschap de komende week voor uit. Omdat de waterschapsverkiezingen er aankomen, is het de vraag of Keller nog vervangen wordt of dat het huidige bestuur zijn taken tot die tijd overneemt.
Philipp Keller wil op dit moment niet reageren op zijn vertrek.