Milan Vader maakt half jaar na zware valpartij rentree in Kroatië

Wielrenner Milan Vader heeft vandaag in de Ronde van Kroatië zijn rentree gemaakt, na zijn zware valpartij eerder dit jaar. De Middelburger kwam als 77ste over de streep. De Italiaan Jonathan Milan kroonde zich tot winnaar van de eerste etappe van de zogeheten CRO Race, die nog tot en met zondag duurt.
Milan Vader hier in actie bij de Strade Bianche
Milan Vader hier in actie bij de Strade Bianche - archieffoto © Orange Pictures
De wielrenner van Jumbo-Visma belandde op 8 april op de intensive care na een zware valpartij in een afdaling in de Ronde van Baskenland. Na de val werd de Middelburger bijna twee weken lang in coma gehouden. Hij liep onder meer gebroken ribben, een gebroken ruggenwervel, schouder, sleutelbeen, oogkas en jukbeen op.
De NOS sprak met Vader over zijn terugkeer. Volgens de wielrenner komt zijn comeback sneller dan verwacht: "Bij Jumbo-Visma had volgens mij ook niemand dit verwacht. En de doktoren al helemaal niet. Maar ik had zelf wel zoiets van: het zou wel heel lekker zijn als ik dit jaar nog kan koersen. Daar heb ik alles aan gedaan."

Terugkeer lange tijd onzeker

De 26-jarige topsporter blikt terug op zijn revalidatie: "Het is echt nog een hele tijd onzeker geweest of ik überhaupt ooit nog zou mogen koersen, vanwege de stent in mijn halsslagader dicht bij mijn hersenen en de bloedverdunners die ik moest nemen. Maar op een gegeven moment hebben de doktoren, de ploeg en iedereen die erbij betrokken was besloten: 'Het is een acceptabel risico. Ga er maar voor.'"
Milan Vader
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Begin juni zat hij voor het eerst weer buiten op de fiets. Hij trainde onder andere in Spanje en zijn herstel nam toe, maar voor de start van de CRO Race temperde hij meteen de verwachtingen. "Verwacht nog geen resultaten van mij, hoor. Ik ga de CRO Race proberen uit te rijden en waar mogelijk een bijdrage leveren aan het team. Het is vooral fijn om dit jaar nog een keer te kunnen koersen, dan heb je in ieder geval het gevoel dat je nog een seizoen hebt gehad."