Duizend Zeeuwse bedrijfspanden hebben onvoldoende energielabel

Bijna duizend panden (dat wil zeggen: niet-woningen) in Zeeland hebben nog steeds een te laag energielabel. Vanaf 1 januari zijn bedrijven en instellingen verplicht minstens energielabel C voor hun gebouw te hebben. B en A zijn zelfs beter. Maar in Zeeland hebben 988 panden nog een D, E, F of zelfs een G-label.
Woning isoleren met isolatiespray
Isolatie of het juiste energielabel te krijgen © Wikimedia Commons
Dit is de stand van zaken per 1 september. Dat betekent dat vier maanden vóór de deadline nog altijd 27 procent van het totaal niet de juiste maatregelen had getroffen en/of een nieuw label heeft aangevraagd.
Zeeland scoort wat dit betreft slechter dan de rest van Nederland, waar 21 procent van dit soort utiliteitspanden een te laag energielabel heeft.

Vijf plaatsen zijn helemaal oké

Omroep Zeeland heeft per postcodegebied de panden geteld die een te laag label hebben. Er zijn maar vijf plaatsen die helemaal oké zijn, waar alle panden (die géén woningen zijn en waarin mensen werken) een voldoende hoog energielabel hebben, namelijk Biervliet, Grijpskerke, Hansweert, Oud-Vossemeer en Terneuzen-Othene. Dat zijn de groene stippen op onderstaande kaart.
Het is logisch dat grotere plaatsen over meer instellingen en bedrijven beschikken en dat er daar nog veel panden onvoldoende zijn aangepast.

Groter blijkt beter

Uit de cijfers per gebouw blijkt ook dat grotere panden over het algemeen vaker het goede energielabel hebben dan kleine.
Maar niet alle grotere panden hebben het juiste label. Vaak gaat het om kantoren uit de jaren zestig die nadat ze zijn gebouwd geen grote verbeteringen qua energieverbruik hebben ondergaan. Zoals de voormalige bibliotheek van Middelburg (foto) aan de Roozenburglaan, waar nu onder meer de jeugdbescherming in is gehuisvest. Dat heeft nu energielabel G blijkt uit de kaart met alle energielabels van Nederland.
Jeugdbescherming Middelburg
De oude bieb van Middelburg heeft energielabel G © Omroep Zeeland
Datzelfde G-label heeft de voormalige school aan de Jacob Catsstraat in Terneuzen waarin nu onder meer Juvent onderdak heeft. In totaal zijn er in Zeeland nog 405 gebouwen en gebouwtjes met zo'n G-label, het allerlaagste label.

Beleid per gemeente

Het hangt van de gemeente waar je woont af of er wordt gehandhaafd of niet. Maar gemeentebesturen zullen na na 1 januari niet direct boetes uitschrijven, verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Er zal eerst de eigenaar de kans worden gegeven binnen een redelijke termijn alsnog zijn energielabel op orde te maken. Doet die dat niet, dan volgen dwangsommen en in het uiterste geval een gebruiksverbod van het pand", zegt een woordvoerder van de VNG in het NRC.

Landelijke richtlijn

Hoe streng gemeenten de regels handhaven, hoe hoog hun dwangsommen zijn en wat een 'redelijke' termijn is, mogen ze in principe zelf bepalen. Om te voorkomen dat eigenaren van kantoren in de ene gemeente straks op een totaal verschillende manier worden behandeld dan in een andere, komt er nog wel een landelijke richtlijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zelf uitzoeken?

Klik hier op de kaart (gemaakt per 1-9-2022) waarop je kunt inzoomen op jouw (bedrijfs)pand om te zien welk label erbij hoort. Je kunt ook je adres-gegevens invullen op deze website. Alle data die Omroep Zeeland heeft gebruikt, komen van EP-online.