Aanpak eenzaamheid prioriteit: Liesbeth (90) spreekt soms een hele dag niemand

Eenzaamheid bestrijden is dé prioriteit voor de komende tijd voor gemeentes en welzijnsorganisaties in Zeeland. Want eenzaam zijn brengt allerlei serieuze gezondheidsproblemen met zich mee.
week tegen eenzaamheid
Samen eten zoals hier in Zaamslag, is één van de initiatieven tegen eenzaamheid © Omroep Zeeland
Ouderen in Zeeland zijn vaker eenzaam in vergelijking met ouderen in de rest van Nederland. Met stip op één staan de ouderen in Terneuzen.

Tafels met snert

In Zaamslag praten ze er relatief makkelijk over tijdens de lunch bij multifunctioneel centrum 't Stropievat in Zaamslag. Over je alleen voelen en eenzaam zijn.
Twee tafels met wat jongere en vooral oudere omwonenden. De snert wordt opgediend. De lunch is één van de vele activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid die tot en met donderdag is.
Soms praat ik de hele dag niet. Dat is niet leuk
Liesbeth Dieleman, 90 jaar, uit Zaamslag
Liesbeth Dieleman (90) uit Zaamslag geniet er zichtbaar van. "Ik heb een kopje snert zonder vlees. Je weet wel, vegan. Heerlijk hoor. Of ik me wel eens eenzaam voel? Ja zeker. Ik ben alleen. Dus soms zie ik een hele dag niemand. Praat ik een hele dag niet. Dat is niet leuk."
Zeeuwse oudere voelt zich eenzamer dan oudere elders in het land
Volgens Carine Bentveld, regisseur eenzaamheid bij de gemeente Terneuzen sinds deze zomer, is dat praten over eenzaamheid nog verre vanzelfsprekend. "Er heerst nog steeds een taboe op. Sowieso praten over gevoelens is lastig. Laat staan over je alleen en eenzaam voelen."
week tegen eenzaamheid
De lunch is één van de vele activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid © Omroep Zeeland
Meer dan de helft van de oudere Zeeuwen voelt zich in min of meerdere mate eenzaam. Het gaat om 52 procent. Landelijk is dat 49 procent. Blijkt uit onderzoek van de GGD.
In de gemeente Terneuzen ligt dat aantal nog hoger: op 53 procent. Bentveld heeft er geen verklaring voor waarom het in Terneuzen hoger is. "Misschien de vergrijzing? Maar dat speelt elders ook. En het komt ook vaak voor onder jongeren. Er is nog niet geen onderzoek naar gedaan."
52 procent van de oudere Zeeuwen voelt zich eenzaam, meer dan het landelijke percentage
52 procent van de oudere Zeeuwen voelt zich eenzaam, meer dan het landelijke percentage © Omroep Zeeland
Wat ze wel weet dat het aanpakken en voorkomen van eenzaamheid heel belangrijk is. "Mensen kunnen door eenzaam te zijn depressief worden. Zich terugtrekken in hun huis. Dus dat zorgt echt wel voor grotere problemen dan we in eerste instantie misschien denken."
week tegen eenzaamheid
Maurice Scholter (74) uit Axel is 'ervaringsdeskundige' © Omroep Zeeland
Ook andere gemeentes in Zeeland en welzijnsorganisaties hebben eenzaamheid hoog op de agenda staan. Maurice Scholter (74) uit Axel zegt dat dat alleen maar goed is, die prioriteit. Hij is één van de deelnemers aan de lunch. "Ik ben ervaringsdeskundige."

Terugtrekken in huis

Na verlies van zijn partner trok hij zich steeds meer terug in zijn huis. En dat is niet goed. "Je hebt mensen om je heen nodig." Nu is hij vrijwilliger bij welzijnsorganisatie Aan-Z . "De snert en de wafels zijn heerlijk, maar het gaat om het contact met andere mensen."
week tegen eenzaamheid
Een moment van stilte voor de lunch in het Stropievat © Omroep Zeeland
De Week tegen Eenzaamheid is nog tot en met zes oktober. Er zijn allerlei initiatieven in Zeeland om mensen samen te brengen.