Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen bijna van start: klassiek en cross-overs met dans, rock, jazz en chansons

Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen gaat aanstaande vrijdag van start. Van 7 t/m 29 oktober zijn er in totaal elf concerten verdeeld over de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Overkoepelend thema is dit jaar 'Composities': muziekcomposities geplaatst in de spiegel van een veranderende wereld. Het festival opent en sluit af met symfonische orkestmuziek, maar op het programma staan ook kleinere ensembles, Franse chansons, Argentijnse tango's en acrobatische dans.
Directeur Rinus Meesen en dirigent Conrad van Alphen stellen al jaren gezamenlijk het programma samen. Conrad: "We zijn indertijd een traject gestart om de kwaliteit omhoog te trekken. We wilden meer orkesten van verschillende delen van de wereld naar Zeeuws-Vlaanderen brengen. Het is van belang om vroegtijdig te beginnen om de grote orkesten, de pijlers, te kunnen boeken."

Gevarieerdheid

Het thema van het festival is vooral terug te zien in de gevarieerdheid van het programma. Rinus: "Iedereen kan wel zich ergens in vinden, aan iets spiegelen: de klassieke werken, de barok, de tango, het chanson. Van die veranderende wereld zijn we vanzelf een onderdeel. Je moet het breed zien."
Als 'highlight' noemt Rinus Meesen het feestelijke openingsconcert, vrijdag in de Basiliek in Hulst. Conrad van Alphen dirigeert dan het Sinfonia Rotterdam met werken van Shostakovich, Mendelssohn en Tsjaikovsky. Een andere highlight vindt hij de filmsoundtracks in het Scheldetheater in Terneuzen op de tweede vrijdag. Rinus: "Daar zijn we een jaar of drie mee bezig geweest, omdat ik ook een breder publiek wil aanspreken. Jan Doense, directeur van Film by the Sea, zal daar een toelichting geven."
De concerten zijn een perfecte gelegenheid om een moment van ontsnapping te kunnen hebben.
Conrad van Alphen
Conrad van Alphen is als luisteraar vooral benieuwd naar Amsterdam Sinfonietta & ISH Dance Collective in het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent. Zij combineren strijkersmuziek met acrobatische dans. Conrad: "Ze spelen Het Barre Land, gebaseerd op het beroemde gedicht van T.S. Eliot. Het gaat over een wereld die in duigen ligt en hoe men daarin moet bewegen en overleven. Het is belangrijk om samen in een cocon te zitten en een concert te beluisteren. De concerten zijn een perfecte gelegenheid om een moment van ontsnapping te kunnen hebben."

Grootste 'zijpaadje'

Misschien wel het grootste 'zijpaadje' van het festival is dit jaar zanger Philippe Elan met klassiekers uit de Franse chansongeschiedenis. Rinus: "Dat is een eigen voorkeur. In november dacht ik al: 'Ik wil Elan in het festival volgend jaar in Porgy en Bess'. Nu zijn er nog maar een paar stoelen vrij. Op dit moment is het Franse chanson weer heel populair gemaakt door de aandacht die Matthijs van Nieuwkerk op tv eraan gaf."
De locaties en de muziek stemt Rinus Meesen zorgvuldig op elkaar af: "Bij de grote orkesten ben je bijna gebonden aan de sfeervolle basiliek in Hulst, het Scheldetheater in Terneuzen en de kerk in Aardenburg. Daarnaast heeft het Industrieel Museum een goede akoestiek. In dat decor ontstaat een contrast tussen de muziek en de omgeving. Dat maakt het tot een beleving. Hof ter Zande in Kloosterzande is een kleine, afgelegen kerk. Daar speelt een kwaliteitstrio uit Brugge. Verder speelt de verdeling van de concerten over de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst een rol."

Op de bok

De afsluiting van het festival is de Berliner Symphoniker onder leiding van een vrouwelijke dirigent, Sin Chol uit Korea. Conrad: "Er zijn wel veel vrouwelijke dirigenten, maar voor ons is het de eerste keer dat we een vrouwelijke dirigent voor zo'n gerenommeerd orkest op de bok hebben staan."
De twee zijn nu al bezig met de jubileumeditie van volgend jaar. Daarin zullen een paar Zeeuwse accenten zitten omdat in 2023 Zeeland 700 jaar bestaat. Rinus: "We hebben heel veel contact, bezoeken elkaar over en weer. Inmiddels zijn we goede vrienden en goed afgestemd op elkaar. Alle opties die er zijn, laten we de revue passeren. We kunnen wel twee of drie festivals in elkaar zetten."
Kijk voor het volledige programma van Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen op de website van het festival.
Luister hier de Zeeuwse Kamer over het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen terug