Provincie gaat omgekeerde vlaggen langs wegen weghalen: 'Het mag niet, het mocht al vanaf het begin niet'

De provincie gaat omgekeerde vlaggen langs de provinciale wegen in Zeeland verwijderen. Volgens het provinciebestuur kan door de vlaggen de verkeersveiligheid in het geding komen. "Je ziet nu aan de weersomstandigheden dat het onveiliger wordt als vlaggen niet goed hangen", licht gedeputeerde Harry van der Maas het besluit toe.
Omgekeerde vlag
De provincie Zeeland gaat omgedraaide vlaggen langs de wegen verwijderen © ANP
De provincie zegt begrip te hebben voor boeren die protesteren omdat zij zich zorgen maken over hun toekomst. Maar Van der Maas is ook streng: "Het mag niet, het mocht al vanaf het begin niet. En tegelijkertijd moet je als overheid goed kijken waarom iets gebeurt en moet je dat tijd geven en gunnen."

Later dan in de rest van het land

De gedeputeerde zegt dat Zeeland later is met het weghalen van omgekeerde vlaggen dan andere provincies. Volgens Van der Maas omdat de boerenprotesten in Zeeland vriendelijker waren dan in de rest van het land. Hij heeft wel begrip dat de boeren voor hun protest plekken langs de weg kiezen. "Ze zoeken een plek waar het opvalt, dan kom je al snel langs een weg terecht", legt hij uit.
Ondanks dat begrip, staat de provincie dat nu niet meer toe. Een beslissing die, volgens Van der Maas, ook wel begrepen wordt door de boeren. "De mensen die ik in elk geval gesproken heb die vlaggen hebben opgehangen, weten dat die vlaggen daar niet horen", aldus de gedeputeerde. "En die hebben ook wel begrip voor het feit dat we nu zeggen: we halen ze weg."

Alleen in openbare ruimte

Overigens verwijdert de provincie alleen vlaggen in de openbare ruimte. Vlaggen die op het land van boeren wapperen, kan de provincie niet weghalen. Eerder verwijderde Rijkswaterstaat al de omgekeerde vlaggen langs hun wegen.