'Werknemers PZEM komende twee jaar verzekerd van baan'

De verkoop van PZEM aan het Tsjechische EPH heeft voorlopig geen gevolgen voor de werknemers. Dat zegt directeur Frank Verhagen. De komende twee jaar blijven de werknemers verzekerd van hun baan.
pzem terug
Voor werknemers verandert er de komende jaren nog niks © Omroep Zeeland
"Ik heb dat heel duidelijk met de medewerkers kunnen delen: deze partij heeft nog niks in Nederland." En dat is volgens Verhagen een voordeel. "Ze zien het echt als hun binnenkomst in de Nederlandse markt. Ze zitten in alle landen om ons heen, maar nog niet in Nederland. En dat zien ze als een unieke kans", zegt de directeur.

Vastgelegd in contract

Verhagen zegt ook dat er is afgesproken dat de activiteiten hier gehandhaafd blijven. Maar hij plaatst wel een kanttekening. "Het wordt verkocht, dus absolute zekerheid heb je niet. Maar ik heb er wel alle vertrouwen in." Werknemers zullen voor de komende twee jaar in ieder geval verzekerd zijn van hun baan, zegt de directeur.

Ook voor provincie belangrijk

Gedeputeerde Dick van der Velde is blij met het waarborg dat er geen ontslagen vallen door de verkoop. "Voor de Zeeuwse burger betekent het dat de zaak eigenlijk ongewijzigd blijft. Het bedrijf blijft de komende jaren gewoon doorgaan zoals het ging. Als het gaat om de Zeeuwse overheden, die lopen minder risico." Want niet zo lang geleden was er sprake dat de Zeeuwse overheden moesten bijbetalen om PZEM overeind te houden. "Daar zijn we nu vanaf", zegt Van der Velde.
EPH is een leidend Europese energiebedrijf met activiteiten in de Tsjechische republiek, Slowakije, Duitsland, Italië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Praag. "EPH is een verticaal geïntegreerd energiebedrijf met activiteiten in de gehele energie waardeketen. Te denken valt aan activiteiten op het gebied van elektriciteitsproductie, mijnbouw, warmte opwek, handel, levering, gastransport en opslag", meldt PZEM. In totaal werken er 24.000 mensen voor de groep.