Verdachte drugsuithalers komen op vrije voeten

De vijf mannen die in april opgepakt werden bij een bedrijf in Vlissingen-Oost omdat ze 450 kilo coke zouden hebben willen ophalen, mogen morgen de gevangenis verlaten. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten.
Politieactie in Vlissingen-Oost
Vijf mannen werden in april aangehouden in Vlissingen-Oost © HV Zeeland
De vijf zaten bijna een halfjaar in voorarrest, maar aangezien er nog geen zicht is op een inhoudelijke behandeling, worden ze onder voorwaarden geschorst. De zogenaamde uithalers komen uit uit Amsterdam (28), Den Haag (24), Oosterhout (39), Weesp (26) en Zwolle (26).

Bedrijfsinbraak

De politie kreeg in de nacht van 9 april melding van een bedrijfsinbraak aan de Denemarkenweg. Zowel de politie als de douane kwam ter plaatse en zagen dat er was ingebroken en dat een aantal mannen wegvluchtten. Bij de zoekactie die volgde, werd een politiehelikopter en een politiehond ingezet. Ook loste de politie een waarschuwingsschot.

Tassen vol coke

De vijf mannen die werden gearresteerd, worden ervan verdacht dat ze op zoek waren naar cocaïne in het havengebied. In de bedrijfsloods stonden tassen klaar die waren gevuld met in totaal 450 kilo cocaïne. Ook werden autokrikken, een slijpschijf, hoofdlampen, een schroevendraaier en handschoenen bij de mannen aangetroffen.
Tot vorig jaar kregen drugsuithalers een boete of gebiedsverbod als ze zonder drugs op een haventerrein werden betrapt. Sinds januari van dit jaar geldt een nieuwe uithalerswet waarmee verdachten strenger aangepakt kunnen worden.