Goedemorgen! Anderhalf miljoen voor woningen, afscheid burgemeesters en geslaagde rentree voor Vader

Goedemorgen! Het is woensdag 28 september en de maand loopt alweer op zijn einde. Bijna gaan we het laatste kwartaal van het jaar 2022 in. Vandaag in het nieuws: afscheid van twee burgemeesters, veel geld voor nieuwe woningen en de rentree van wielrenner Milan Vader.
Het voormalig gebouw van de SSGM in Middelburg wordt een appartementencomplex
Het voormalig gebouw van de SSGM in Middelburg wordt een appartementencomplex © Omroep Zeeland
De gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Sluis krijgen in totaal 215 nieuwe woningen. Daar wordt door de provincie anderhalf miljoen euro voor uitgetrokken. Dat geld is een subsidie voor de verbetering van de woningvoorraad. Naast nieuwe huizen worden er ook gebouwen omgebouwd tot woningen.

Energielabel voor bedrijfspanden

Bijna duizend panden (dat wil zeggen: niet-woningen) in Zeeland hebben nog steeds een te laag energielabel. Vanaf 1 januari zijn bedrijven en instellingen verplicht minstens energielabel C voor hun gebouw te hebben. B en A zijn zelfs beter. Maar in Zeeland hebben 988 panden nog een D, E, F of zelfs een G-label.
Milan Vader tijdens een trainingskamp in Spanje
Milan Vader tijdens een trainingskamp in Spanje © Jumbo-Visma
Milan Vader uit Middelburg is bij zijn terugkeer in het profpeloton 77e geworden in de eerste etappe van de Cro Race in Kroatië. De wielrenner van Jumbo-Visma kwam 49 seconden na de Italiaanse winnaar Jonathan Milan over de streep. Na afloop sprak hij van een geslaagde rentree: "Ik weet nog dat ik in Bilbao in het ziekenhuis lag en dat de arts tegen me zei dat als ik over zes maanden weer op de fiets zou zitten, dat ik het dan goed gedaan zou hebben."

Regenpak aan voor het Kustmarathonweekend

Deelnemers aan de Kustmarathon zullen iedere dag gespannen de weersverwachtingen bekijken, want wind en regen kunnen er voor zorgen dat het een stuk zwaarder wordt om van Burgh-Haamstede naar Zoutelande te lopen. Alle hoop is dus gevestigd op de weerman, maar die heeft niet het nieuws waar de meeste lopers op hopen.
Deze week nemen twee Zeeuwse burgemeesters afscheid van hun gemeente. Fons Naterop stopt in de gemeente Kapelle en in de gemeente Hulst komt er een eind aan de ambtstermijn van Jan-Frans Mulder. Naterop nam gisteravond afscheid van de gemeenteraad en collega-bestuurders. Vanavond kunnen de inwoners van Hulst afscheid van de burgervader.
Sportvissers bij Neeltje Jans
Sportvissers bij Neeltje Jans © Casper Baarda

Weer

De zon schijnt vandaag af en toe, maar er komen ook geregeld buien over. Daarbij is kans op een klap onweer en hagel. Het wordt maximaal 14 graden. Tot vanavond 18.00 uur zou code geel van kracht zijn voor veel regen, maar die weerswaarschuwing is door het KNMI ingetrokken.