Afscheid voor Fons Naterop: een eind aan het tijdperk van waarnemers in Kapelle

Kapelle sluit een hoofdstuk af. Na bijna vijf jaar en twee mislukte benoemingsprocedures krijgt de gemeente volgende week éindelijk een kroonbenoemde burgemeester. Voor waarnemer Fons Naterop is daarmee zijn missie afgerond. Vanavond heeft hij afscheid genomen. De lange periode ziet Naterop niet als een tekortkoming van de raad, integendeel: "Kapelle gaat niet voor een tweede keus maar wil het beste. En dat had z'n tijd nodig."
Fons Naterop vertrekt als waarnemend burgemeester uit Kapelle
Fons Naterop met zijn afscheidscadeau van de Kapelse raad: een beeldje van een appel en een peer © Streekomroep De Bevelanden
Na het vertrek van Anton Stapelkamp, begin 2018, volgt de langste interim-periode ooit in Zeeland en misschien wel voor heel Nederland. Aanvankelijk kreeg Huub Hieltjes de opdracht om in Kapelle 'op de winkel' te passen, maar een sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester strandde. Hieltjes vertrok uiteindelijk naar het Gelderse Duiven en opnieuw kwam de -weliswaar tijdelijke- burgemeesterszetel vacant. Daarmee trok Fons Naterop vanuit Babyloniënbroek naar Zeeland.

Coronacrisis

Naterop wordt bijna 66 en gaat nu van zijn pensioen genieten en vooral opa zijn, Zijn missie was heel simpel: "Hoe kan ik Kapelle helpen in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester." Hij wilde zo snel mogelijk kennis maken met de samenleving ("ik ben nu eenmaal een mensenmens"), maar kort na zijn beëdiging brak de coronacrisis in volle hevigheid uit. "Toch lukte het mij om met zo'n zestig mensen in contact te komen."

Dankbaar

Naterop wil vooral zijn hart volgen. "En ik ben dankbaar dat dit mij gegeven is", zegt hij. Een laatste keer staat hij achter het spreekgestoelte in de Kapelse raadszaal en blikt terug op de twee en een half jaar van zijn waarnemerschap. In het college . "We hebben veel gelachen, maar soms was er ook stroom op de draad met veel emotie", merkt hij op "Maar als de stoom eruit was konden we weer verder kijken als team."

Mooi geweest

Het is voor hem nu mooi geweest. "Bijna vijftig jaar heb ik dienstbaar mogen zijn aan de overheid, als gemeentesecretaris en later als burgemeester. Aan achttien colleges heb ik mogen deelnemen, met veertien raadsperioden. Ik wens mijn opvolger veel succes." Volgende week donderdag neemt Constantijn Jansen op de Haar de burgemeestershamer van hem over.