Gemeentebelang clasht met Kapels college over brandweer Wemeldinge

Een gesprek van een kwartier in de voetbalkantine, vorig jaar december, leidt dinsdagavond tot een verhit debat in de Kapelse gemeenteraad: wethouder Jon Herselman zou zich, volgens raadslid Jordy van Leeuwen (Gemeentebelang), voorbarig hebben uitgelaten over het samengaan van twee brandweerlocaties in Wemeldinge. Voor het college een storm in een glas water, Gemeentebelang voelt zich in een hoek gezet.
Brandweervoertuigen
De brandweer in Wemeldinge krijgt mogelijk één centraal onderkomen. © ANP
De raad is dinsdagavond akkoord gegaan met een onderzoek naar een nieuwe, centrale brandweervestiging aan de Wemeldingse Zandweg. Daarbij wordt bekeken of ook de gemeentewerkplaats een plaats kan krijgen in het nieuw te bouwen complex. De meeste raadsfracties reageren positief op het voorstel maar voor Gemeentebelang is het aanleiding om de teugels aan te halen.

Zware woorden

Van Leeuwen richt zware woorden aan het adres van zowel vertrekkend burgemeester Fons Naterop - hij nam later op de avond afscheid als interim - als van wethouder Jon Herselman. De voorman van Gemeentebelang vindt het ongepast dat de wethouder de herhuisvesting in de kantine heeft besproken nog vóór de brandweervrijwilligers zijn geïnformeerd. "Op basis van welke openbare documenten heeft de wethouder uitspraken gedaan? Was het zijn taak om het in een voetbalkantine te bespreken?"

Herhaling van zetten

Naterop heeft geen behoefte om in te gaan op de aantijgingen, die volgens hem "een herhaling van zetten" zijn. Van Leeuwen heeft in juli raadsvragen gesteld en kreeg toen te horen dat de nieuwbouwplannen al in de begrotingsstukken vermeld staan. Daar is niets geheim of geheimzinnig aan. "U maakt het allemaal véél te groot", verzucht Naterop.

Simpel zinnetje

Gemeentebelang stelt echter dat het college de Kapelse raad onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd. "Een beeld dat totaal niet klopt", reageert de wethouder fel. "Het gaat om een gesprek over een simpel zinnetje uit de begroting", zegt hij. En ja het gesprek is in de voetbalkantine gevoerd. Maar zo relativeert hij: "Anderen bespreken dat in de supermarkt of in het café." En daarmee is voor Herselman de kous af.
In de gemeenteraad staat Gemeentebelang alleen in de kritiek, tot ergernis van Van Leeuwen. "U gelooft mij niet, dat is prima", klinkt het met enig cynisme. "Maar zonder ruggensteun uit de raad is het voor het college wel makkelijk mijn kritiek van tafel te vegen."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.