Ook na ongeluk blijft Peter de wandelmarathon lopen: 'Uiteindelijk ben je supertrots op jezelf'

Peter de Zwarte uit 's-Heer Arendskerke loopt sinds 2013 de - naar eigen zeggen - mooiste marathon. Eén jaar moest hij noodgedwongen overslaan na een ongeluk. Hij merkt dat hij sindsdien wat schever loopt, maar "opgeven is geen optie".
Wandelaar Peter de Zwarte
Peter de Zwarte brak zijn been na een val van een balkon © Peter de Zwarte
De pech begon voor de wandelaar al op 1 januari 2015. Hij was zich helemaal vergeten in te schrijven voor de wandelmarathon. Daar kwam hij te laat achter, want toen hij zich alsnog in wilde schrijven, was er geen plek meer. En dat snapt hij wel. "Wie wil die mooie marathon nou niet lopen?"

Bovenbeen gebroken

Toen kon hij nog niet weten dat hij de marathon helemaal niet had kunnen lopen. Halverwege het jaar brak hij zijn bovenbeen na een sprong van een balkon. Een serieuze blessure, maar De Zwarte is er weer helemaal bovenop gekomen. "Na zes weken ben ik ontslagen uit het ziekenhuis. De revalidatie ging zo voorspoedig dat ik oktober al een halve marathon had kunnen lopen."

QR-code of WhatsApp

Wil je laten weten hoe je de kustmarathon ervaren hebt, hoe zwaar het strand was, hoe fijn de medelopers, hoe enthousiast de toeschouwers langs de kant? Wil jij iemand aanmoedigen, lekker lui vanaf de bank met een biertje in de hand? Laat het ons weten via de QR-code of WhatsApp het rechtstreeks naar Omroep Zeeland 0118-499999. En zet er even je naam en je woonplaats bij, dan zie je je vanzelf terug op TV of in ons liveblog
Begin 2016 was De Zwarte wel op tijd met inschrijven en verscheen hij dat jaar weer aan de start van de wandelmarathon. "Dat was wel spannend. Je wil toch weten hoever je kan gaan." De wandeltocht verliep zoals hij het voor ogen had en dus verscheen hij 's middags bij de finish in Zoutelande. "Uiteindelijk ben je supertrots op jezelf dat je het volbracht hebt."

'Mag in m'n handjes klappen'

De wandelaar merkt dat hij wel iets heeft overgehouden aan zijn blessure, hij loopt namelijk wat schever. Maar dan hij goed relativeren. "Als dat het enige is, mag ik in m'n handjes klappen."
En dus kijkt hij weer uit naar komend weekend. "Het parcours is prachtig, de omgeving is prachtig. Ook als het giet van de regen."
Luister het gesprek met De Zwarte in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker terug.
Peter loopt ook na ongeluk wandelmarathon