Op deze atleten moet je letten tijdens de komende Kustmarathon

Wanneer de kerkklok van Burgh-Haamstede zaterdag twaalf keer heeft geluid, start de negentiende editie van de Kustmarathon. Via de Boswachterij, Neeltje Jans, de stranden bij Vrouwenpolder en Oostkapelle, Domburg en Westkapelle eindigt de wedstrijd in de Langstraat in Zoutelande. Wie kunnen we daar als eerste verwachten? Dat kan je hieronder lezen.
Tim Pleijte kwam vorig jaar voor de derde keer als eerste over de finishstreep
Tim Pleijte kwam vorig jaar voor de derde keer als eerste over de finishstreep © Kustmarathon Zeeland
Tim Pleijte uit Vlissingen is de titelverdediger. Pleijte kan bij een overwinning recordhouder worden met vier zeges in de Kustmarathon. Pleijte wordt al enige tijd gehinderd door een oude achillespeesblessure. Het is daarom de vraag hoe goed hij momenteel is. "Ik zie mezelf niet als de grootste favoriet. Ik ben al blij dat ik mee kan doen vanwege mijn blessure. Ik denk dat er door het wegvallen van Oumaarir geen uitgesproken favoriet is morgen."
Hoe zwaarder de wedstrijd, hoe groter de kans is dat Huub van Noorden uit 's-Heer Abtskerke voorin gaat eindigen. Van Noorden was op 25-jarige leeftijd de jongste winnaar van de Kustmarathon in 2013. De inmiddels 34-jarige Van Noorden eindigde in de laatste elf edities altijd in de top tien. "Laat die wind en regen maar met bakken uit hemel komen", aldus een zelfverzekerde Van Noorden.
Okbazgi Kidane uit Poortvliet wordt ook voorin verwacht. De Zeeuwse Eritreeër won begin september de Kustloop in Vrouwenpolder, de voorbereidingsloop op de Kustmarathon. Hij loopt morgen zijn eerste marathon. Zijn doelstelling is uitlopen, maar als hij de wind goed weerstaat, is een plek in de top vijf mogelijk.
Okbazgi Kidane Gebreselasie
Okbazgi Kidane Gebreselasie won in september de Kustloop in Vrouwenpolder © Corrado Francke
Een nieuwe naam in het deelnemersveld is Wouter Decock uit Brugge. De 39-jarige Belg loopt de Kustmarathon als voorbereiding op een wedstrijd over 100 kilometer, die over twee weken in het Franse Amiens wordt gehouden. "Het gaat mij niet om een snelle tijd of hoge klassering. Ik wil op het strand lopen omdat je daar sterker van wordt." Decock is ultraloper en meervoudig Belgisch kampioen op de 100 kilometer. Zijn persoonlijke record op de marathon dateert uit 2016, toen Decock in Brugge 2:31.22' liep.
Ook Luuk Metselaar uit Utrecht loopt zijn eerste Kustmarathon. Metselaar (30) heeft een persoonlijk record van 2:22.12' (Amsterdam, 2017) op zijn naam staan. Daarmee is hij een kanshebber, maar de vraag is of hij ervaring heeft met het lopen op het strand en in de duinen.
Als outsiders worden onder meer genoemd Erwin Harmes uit Middelburg en Danny Huibregtse uit Westkapelle.
Christiaan van Beusichem uit Barendrecht (vorig jaar tweede) en Erwin Adan uit Koudekerke (vorig jaar derde) doen deze editie niet mee.
Bekijk hieronder alle resultaten van alle deelnemers in de Kustmarathon van 2003 tot en met vorig jaar.
Graphic niet te zien? Klik dan op deze link.
Samantha Luitwieler won de afgelopen twee edities van de Kustmarathon
Samantha Luitwieler won de afgelopen twee edities van de Kustmarathon © Kustmarathon Zeeland
Bij de vrouwenwedstrijd zullen de ogen gericht zijn op Samantha Luitwieler uit Vlissingen Luitwieler (33) won de laatste twee edities met overmacht en in 2019 deed ze dat zelfs in het parcoursrecord van 2:50.11'. De afgelopen maanden kampte Luitwieler met een kuitblessure en nog altijd heeft ze last van haar scheenbeen. De Vlissingse twijfelde over deelname maar ze doet mee. "De wil is er zeker wel, maar het vertrouwen ontbreekt."
Met die gedachte in het achterhoofd zal de concurrentie dit jaar willen toeslaan. De voornaamste kandidaten om het Luitwieler lastig te maken zijn Hinke Schokker uit Eastermar en Monica Sanderse uit Vlissingen. De Friese Schokker (39) deed in 2019 mee aan de Kustmarathon en werd toen derde. Met een persoonlijk record op de marathon van 2:46.47' heeft ze al aangetoond dat ze een snelle tijd in huis heeft. Na het dopingincident van eind 2019, waarvan ze is vrijgesproken, is ze zich op steeds langere afstanden gaan richten. Dit jaar werd ze opnieuw Nederlands kampioen op de 100 kilometer en won ze de nationale titel meeste rondjes lopen in 24 uur. Schokker staat op de deelnemerslijst, maar beslist pas vrijdagavond of ze afreist naar Zeeland.
Sanderse (40) eindigde vorig jaar na drie deelnames voor het eerst op het podium van de Kustmarathon. Ze werd derde na twee eerdere vijfde plaatsen. In augustus won Sanderse in zeer zware omstandigheden de 15 van Wolphaartsdijk en bij de Kustloop werd ze vorige maand nog tweede. Toch heeft ze door een knieblessure, corona en een rugblessure geen goede voorbereiding gehad op de Kustmarathon.

De outsiders

Dan zijn er ook nog een aantal dames van wie we niet per se de winst kunnen verwachten, maar die bij deze omstandigheden wel eens kunnen verrassen. Annemiek van Kooten, afkomstig uit Schuddebeurs, werd vorig jaar tweede. Van Kooten (29) is van plan om mee te doen, maar ze is in verwachting en wil de wedstrijd vooral uitlopen.
Alle winnaars van de Kustmarathon van 2021
De top-3 van de dames en heren van de Kustmarathon van 2021 © Kustmarathon Zeeland
Monique Verschuure schreef zich pas vorige week in maar wordt voorin verwacht. In 2017 en 2018 eindigde ze op het podium. Vorig jaar werd ze vijfde. Bij slecht weer wordt er veel verwacht van Leonie Ton uit Wissenkerke. De ultraloopster deed al acht keer eerder mee aan de Kustmarathon en won de allerzwaarste editie in 2009. Ton (47) is recent hersteld van een blessure, maar wist wel al de Kustloop vorige maand te winnen.
Tot slot is daar nog Esther Noteboom uit Heinkenszand. Zij staat voor haar vierde deelname aan de Kustmarathon en bij elke editie liep ze een stuk sneller dan de vorige keer. Vorig jaar eindigde ze net buiten de top vijf, maar als ze weer sneller dan vorig jaar loopt (3:29.40') dan zit er voor Noteboom (28) dit jaar wellicht een hogere eindklassering in.
Hieronder kun je de top twintig van iedere editie van de Kustmarathon bekijken.
Graphic niet te zien? Klik dan op deze link.
Omroep Zeeland is er natuurlijk ook bij dit weekend. De TV-uitzendingen zijn op zaterdag en zondag van 15:00 tot 18:00 uur. Op de radio zijn we er op beide dagen van 12:00 tot 18:00 uur. Online kun je ons 24 uur per dag volgen in een liveblog.