Vier inwoners van Kapelle zijn honderd jaar of ouder geworden: 'Mensen in Kapelle hebben sterke botten'

Is het de lucht, het eten of toch gewoon puur toeval? Vier inwoners van Kapelle worden deze week 100, 101 of 102. En dat vieren ze vandaag met taart in Zorgcentrum Cederhof in Kapelle.
vier honderdplussers in Kapelle
De bakker moest even twee keer kijken, toen hij zag wat voor verjaardagstaarten hij moest maken. Meestal is het een taart met één cijfer, hooguit twee. Maar drie cijfers op een taart maakt hij vrijwel nooit mee. Toch zijn de taarten goed en wel aangekomen en vieren de vier honderdplussers hun verjaardag.

Wat zit er in het water?

Mevrouw Spruijt mocht gisteren 102 kaarsjes uitblazen: "Dat oud worden gaat vanzelf." Ze heeft er niet veel voor hoeven doen, maar heeft wel het idee dat de inwoners van Kapelle een gemeenschappelijke eigenschap hebben om zo oud te worden: "Sterke botten."
Mevrouw Spruijt
Mevrouw Spruijt (102) © Omroep Zeeland
Meneer Van der Kuijl wordt vrijdag 101 jaar oud, zijn echtgenote bereikt die leeftijd volgende week donderdag. Wegens omstandigheden kan zij vandaag niet bij het feest aanwezig zijn, maar meneer Van der Kuijl geniet zichtbaar. Het bezoek van burgemeester Naterop - tevens diens laatste bezoek aan Cederhof - waardeert hij enorm. Hij heeft dan ook afscheidscadeau voor zijn burgemeester meegenomen.

'Je leeft er ook een beetje naar'

Maar het grootste cadeau heeft hij vandaag zelf gekregen: gezond oud worden. Daar heeft hij dan ook z'n best voor gedaan: "Je leeft er ook een beetje naar. Je neemt op tijd je rust en ja, je moet er ook je eten op aanpassen."
Meneer Van der Kuijl (101)
Meneer Van der Kuijl (101) © Omroep Zeeland
En dat heeft z'n vruchten afgeworpen: "Nee, ik heb geen tips. Mijn vrouw en ik hebben rustig geleefd altijd. Misschien is dat het." Na 101 jaar op deze wereld heeft hij zijn belangrijkste levensles geleerd: "Fatsoenlijk leven en hard werken."
Zelfs op 101-jarige leeftijd durft hij nog vooruit te kijken naar de toekomst: "Ik hoop mee te maken dat er eens wat meer vrede komt. Dat is belangrijk."

Wie is de oudste van Zeeland?

Elisabeth Bastiaanse is de oudste inwoner van Zeeland. De bewoonster van zorgcentrum De Zoute Viever in Oost-Souburg mocht in juni 108 kaarsjes uitblazen. En volgens Bastiaanse zal ze nog wel even de oudste blijven: ze heeft tegen de burgemeester gezegd dat hij volgend jaar gewoon weer kan langskomen voor haar 109e verjaardag.
Mevrouw Nieuwenhuijzen (100)
Mevrouw Nieuwenhuijzen (100) © Omroep Zeeland
Mevrouw Spruijt is ook nog niet van plan om het voor gezien te houden. Haar vriendin uit Goes werd 108: "Dus ik heb nog even", zegt ze lachend. Ook meneer Van der Kuijl ziet het leven nog zitten: "Je geniet van steeds kleinere dingen."

Hoe zit het precies?

Op 21 september is mevrouw Nieuwenhuijzen 100 jaar geworden. Haar buurvrouw, mevrouw Spruijt werd gisteren 102 jaar oud. Meneer Van der Kuijl wordt vrijdag 101 jaar. Zijn echtgenote viert op 6 oktober haar 101e verjaardag.
Honderdjarigen
Mevrouw Nieuwenhuijzen, meneer Van der Kuijl en mevrouw Spruijt © Omroep Zeeland