Aanleg Bevelandse hoogspanningslijn jaar vertraagd door problemen met de funderingen

De bouw van de nieuwe hoogspanningslijn door Zeeland loopt een jaar vertraging op. Netbeheerder TenneT laat tussen Borssele en Rilland een 48 kilometer lange hoogspanningslijn bouwen. Daarvoor worden op meer dan honderd plekken witte masten neergezet, maar de fundering van veertien van die masten blijkt niet overal dik genoeg te zijn.
Hoogspanningsmasten
Aanleg Bevelandse hoogspanningslijn jaar vertraagd door problemen met de funderingen © Omroep Zeeland
Door de herstelwerkzaamheden loopt de ingebruikname volgens TenneT naar verwachting zeker een jaar vertraging op. "Dat is wel heel vervelend", zegt woordvoerder Sander de Schepper van TenneT. "Het is echt een forse tegenvaller."

TenneT wil niet wijzen naar aannemer

Aannemerscombinatie Switch is verantwoordelijk voor de bouw van de masten tussen Rilland en Kapelle. Switch is een samenwerking van bouwbedrijven Mobilis en Strukton. De andere helft van het traject, tussen Kapelle en Borssele, wordt gebouwd door een andere aannemer. Dat deel is bijna klaar. Toch wil Tennet niet met de vinger naar de Switch wijzen als de boosdoener.
"We gaan uiteraard onderzoeken hoe het komt en het hoeft zeker niet door een fout van de aannemer te komen. Het kan ook worden veroorzaakt door onvoorziene omstandigheden in de ondergrond. Dus we gaan dat onderzoeken. Maar de eerste prioriteit, ook van de aannemer zelf, is het herstellen van de funderingen, zodat we zo snel mogelijk verder kunnen met het project", aldus De Schepper.

Hoogspanningslijn moet zeker honderd jaar meegaan

Dat de funderingen te dun zijn, kwam aan het licht tijdens kwaliteitscontroles. Hoe groot het probleem is, verschilt volgens De Schepper sterk per locatie. "Op sommige plekken is het met kleine maatregelen al op te lossen, maar op andere plaatsen zijn er meer ingrijpende maatregelen nodig." Dat heeft volgens De Schepper onder meer te maken met de hoge eisen die TenneT stelt aan de funderingen. "We bouwen zo'n hoogspanningslijn om zeker honderd jaar mee te gaan en dat betekent dat je zeer hoge kwaliteitseisen stelt."
De aanleg van deze hoogspanningslijn kampt al langer met problemen. Zo was er vooraf veel verzet tegen van omwonenden. Ook kwam het werk in 2018 stil te liggen door een juridisch conflict tussen TenneT en aannemer Heijmans. Nadat TenneT en Heijmans de samenwerking verbroken hadden, werd het project in tweeën gesplitst. BAM Infra nam het westelijke deel, tussen Borssele en Kapelle, voor zijn rekening en Switch het oostelijke gedeelte, tussen Kapelle en Rilland.
De ingebruikname van de nieuwe hoogspanningslijn loop naar verwachting een jaar vertraging op. Niet zozeer alleen door de herstelwerkzaamheden zelf, De Schepper verwacht zelf dat die ook bijvoorbeeld een half jaar zouden kunnen duren, maar vooral ook doordat zo'n ingebruikname nogal veel voeten in de aarde heeft.

'Ingewikkelde operatie'

"Dat is een ingewikkelde operatie, dat doe je niet zomaar", legt De Schepper uit. "Soms is een aansluiting al maanden gereed, maar moeten we wachten met de ingebruikname tot het goede moment. Zoals een onderhoudsstop bij de kerncentrale in Borssele."
De Schepper baalt er wel flink van. "Het is heel vervelend, vooral ook omdat de uitbreiding van het stroomnet hard nodig is om congestie te voorkomen." Tegelijkertijd zullen de Zeeuwen hierdoor niet zonder elektriciteit komen te zitten. "Gelukkig nemen we binnenkort twee transformatoren in gebruik bij Rilland, die zorgen ervoor dat de capaciteit van de huidige lijn beter benut wordt en geven het Zeeuwse elektriciteitsnet wat lucht."

'Heel vervelend'

Het is dan ook vooral vervelend voor mensen in de omgeving en voor de eigenaren van de percelen waarop gewerkt wordt. "Die hebben nu langer te maken met werkzaamheden op het terrein. Dat is heel vervelend voor de perceeleigenaren."
Naar verwachting wordt de hoogspanningslijn in de loop van 2024 in gebruik genomen.