Mayodealers beginnen handeltje op school: 'Er komen veel scholieren naar ons kluisje'

Bij de blauwe en rode kluisjes in de gangen van CSW van de Perre in Middelburg is sinds enkele dagen een onderneming gaande onder scholieren. Er wordt niet gehandeld in spiekbriefjes of sigaretten. De jonge ondernemers zijn de concurrentie aangegaan met de kantine, want daar is een belangrijk ingrediënt gestegen in prijs.
Mayo-dealers gaan los op CSW in Middelburg
In de kantine van de middelbare school worden elke dag broodjes kipburger verkocht. Erg geliefd onder de scholieren, maar sinds een tijdje lopen ze tegen een probleem aan. Voor de mayonaise op de kipburger moet betaald worden, twintig cent per broodje. Voorheen was de mayonaise nog gratis. Met die prijsverhoging was een aantal slimme scholieren het niet eens.
"Als grap hadden we eigenlijk onze eigen inkopen gedaan en uiteindelijk is het een handel geworden. Nu verkopen we het op school", vertelt Lieke Dekker bij de kluisjes.
Scholieren van CSW van de Perre
De ondernemers staan in de pauze trots bij het kluisje waar het geld wordt verdiend. © omroep zeeland
Die verkoop is dus een dot mayonaise op een broodje kipburger. Deze kost tien cent en je mag nog aangeven hoeveel je wilt ook. Zodra de bel voor de lunchpauze gaat, wordt het drukker in de gang waar de kluisjes staan en vormt zich een rij voor de fles. "We zijn er hartstikke druk mee. Er komen veel scholieren naar ons kluisje", vertelt Dekker. Zij doet dit samen met haar klasgenoten Anne-May Waleson, Fay Poppe en Sarah de Ruiter.

Concurrentie

Volgens de scholieren is de concurrent een gang verderop nog niet echt op de hoogte van de zaken van de vier scholieren. "We proberen het nog een beetje voor ze geheim te houden, want ik denk niet dat ze het een hele leuke grap gaan vinden", aldus Dekker.
Al hebben ze wel het vermoeden dat het binnenkort bekend wordt dat de leerlingen uit de vijfde klas niet alleen leren op school, maar er ook hun eerste bedrijfje zijn begonnen.