Stijgende gasprijzen maar DELTA blijft 'goedkoop': acht vragen over de Zeeuwse energietarieven

Het gas van de van oorsprong Zeeuwse energiemaatschappij DELTA is na 1 oktober het goedkoopst van Nederland. Maar hoe kan dat? En kun je nog overstappen? Wij beantwoorden jullie vragen in dit artikel.
Logo Delta met gaspitje
Gasprijs Delta is na 1 oktober het laagst © Omroep Zeeland

Hoe kan het dat DELTA een lager tarief hanteert dan de rest?

Volgens directeur Roel Meijerink heeft DELTA simpelweg op het goede moment ingekocht. "We hebben een team dat kijkt naar de momenten waarop het slim is om energie in te kopen. Ook willen we een eerlijke en voordelige prijs in de markt zetten voor klanten. Die combinatie is goed gelukt", aldus Meijerink.

Ik wil ook zo'n laag gastarief! Kan ik nog overstappen?

Afhankelijk van je contract is overstappen mogelijk, maar dan betaal je wel een duurder tarief dan in het overzicht is weergegeven. Want voor nieuwe klanten hanteren alle energieaanbieders hogere tarieven dan voor bestaande klanten en dat geldt ook voor DELTA. Volgens de van oorsprong Zeeuwse energieleverancier komt dat hogere tarief voor nieuwe klanten doordat energieleveranciers zoals DELTA bij het inkopen voor nieuwe klanten veel meer risico lopen dan voor vaste klanten. Daarom kun je nu meestal beter blijven bij je huidige energieleverancier. Als je toch wilt kijken welke aanbieder op dit moment de goedkoopste is voor jouw specifieke situatie, kun je kijken op vergelijkingssites zoals Independer en Gaslicht.com.

Ik ben onlangs overgestapt naar DELTA en mijn tarief is hoger dan het bedrag in het overzicht, hoe kan dat?

De tarieven in het overzicht zijn de tarieven voor bestaande klanten. Voor nieuwe klanten hanteren alle energieaanbieders hogere tarieven dan voor bestaande klanten en dat geldt ook voor DELTA. Wie bijvoorbeeld al in augustus een nieuw variabel contract afsloot bij DELTA, kreeg een hoger tarief dan de bestaande klanten. Maar aangezien andere energieaanbieder ook hogere prijzen hanteren, zou je bij ieder ander bedrijf ook vergelijkbare prijsverschillen zien.
Delta wil een glasvezelconcurrent van KPN en Ziggo worden
Hoe kan het dat DELTA zo goedkoop is? © ANP

Hoe lang blijft DELTA de goedkoopste?

Het huidige tarief blijft geldig tot de volgende prijsaanpassing. Doorgaans vindt die op 1 januari plaats. Dan moet het tarief waarschijnlijk opnieuw verhoogd worden. DELTA verhoogt normaal gesproken op 1 juli en 1 januari. De prijsstijging per 1 oktober is een extra tussentijdse verhoging vanwege de stijging van gasprijzen op de internationale markt door de oorlog in Oekraïne. Meerdere andere energieleveranciers hadden eerder al tussentijds de tarieven verhoogd. Of DELTA na 1 januari nog altijd de goedkoopste is, is niet met zekerheid te zeggen, maar directeur Meijerink heeft er goede hoop op dat de prijzen van DELTA relatief gunstig blijven. "We zullen er weer alles aan doen om die inkoop zo goed mogelijk te doen."

Onlangs daalde de internationale gasprijs terwijl de tarieven stegen, hoe kan dat?

De internationale gasprijs fluctueert zeer sterk en grote stijgingen en dalingen volgen elkaar op. De berichtgeving over de mogelijke sabotage van Nordstream 1 en 2 én de mogelijke stillegging van de gaslevering van Gazprom via Oekraïne naar Europa deden de gasprijzen gisteren en vandaag weer flink stijgen. De marktprijzen staan bovendien nu nog veel hoger dan de prijs vanaf 1 oktober die onze vaste klanten nu betalen. De prijsdaling van de afgelopen weken was bovendien relatief beperkt ten opzichte van de enorme stijgingen van de energieprijzen op de internationale energiemarkt in de afgelopen tijd.

Hoe groot is de kans dat DELTA de tarieven toch tussentijds nog een keer verhoogt?

Met zekerheid kan DELTA niet zeggen dat een extra tussentijdse prijsstijging onmogelijk is, maar het van oorsprong Zeeuwse energiebedrijf verwacht dat de tarieven voor klanten met een variabel contract die ingaan op 1 oktober ook tot 1 januari zo zullen blijven. Toch is het niet onmogelijk, laat DELTA weten. "De ontwikkeling rondom Oekraïne en Rusland volgen zich in rap tempo op. We weten niet wat er over twee weken gebeurt en welke impact dat heeft op de energieprijzen", aldus DELTA.

Wanneer gaan de tarieven weer dalen?

Hetzelfde antwoord: niemand die het met zekerheid kan zeggen. Dat is grotendeels afhankelijk van de ontwikkelingen rond Rusland en Oekraïne, maar ook van allerlei andere factoren, zoals de weersomstandigheden in de aankomende wintermaanden. Wanneer er een koude winter volgt, wordt er meer gas verbruikt en gaat dus de prijs omhoog, maar krijgen we een heel zachte winter dan drukt dat juist de prijs. Wanneer de huidige hoge tarieven normaliseren is dus van te veel factoren afhankelijk om daar iets zinnigs over te zeggen.

Wat gaan de klanten van DELTA merken van dat recent aangekondigde prijsplafond?

Hetzelfde als wat alle mensen in Nederland gaan merken: dat je niet meer voor energie hoeft te betalen dan dat prijsplafond, als je aan de voorwaarden voldoet, tenminste. Zo moet je onder een bepaald verbruik blijven. Kom je daarboven, dan moet je alsnog de actuele energieprijs betalen. Maar de exacte details en planning van het prijsplafond zijn nog niet bekend.